U Republici Srpskoj nema novih slučajeva virusa korona, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U Republici Srpskoj do sada je registrovano 29 slučajeva zaraze ovim virusom.

– Trenutno je 7.135 lica pod nadzorom, a iz nadzora je izašlo njih 239 – rekao je Šeranić.

Šeranić je naveo da je dobra vijest to što je nulti klaster pred gašenjem, te da je zdravstveno stanje zaraženih dobro.

– Nije otvoren nijedan novi klaster. I dalje imamo dva klastera u Banjaluci, jedan u Čelincu i jedan u Srpcu. Јedan klaster se gasi i oba lica su izliječena. Najviše napora se ulaže u suzbijanje trećeg klastera koji je u Banjaluci i iz kojeg proističe mnogo kontakata – naglasio je Šeranić.

Kada je riječ o ministru Zlatanu Klokiću kod kojeg je potvrđen virus korona, Šeranić je rekao da su ministri koji su bili s njim u kontaktu testirani.

– Kontakt sa ministrom Klokićem je bio nisko rizičan, ali smo se iz odgovornosti testirali – rekao je on.

Naveo je da je u UKC Republike Srpske 13 osoba, a tri se liječe od oboljenja izazvanog virusom korona, dok ih je 10 u izolaciji.

– Dobra vijest je da među ovim osobama nismo imali osoba starijih od 65 godina i uglavnom se radi o mlađim i osobama srednje životne dobi kod kojih su simptomi bili blagi do umjereni i nije bilo problema kada je riječ o njihovom liječenju i očuvanju zdravlja. To je važno i sa aspekta da zaštitimo stara lica koja su najugroženija – naglasio je Šeranić.

On je dodao da je kontakt niskorizičan za sve koji drže distancu i preduzimaju mjere lične higijene i druge preventivne mjere. Rekao je da je od lica koja su u izolaciji zatražio da se striktno poštuju rješenja kojima im je određena ta mjera.

– Biće rigorozno kažnjavani svi koji to ne budu poštovali, a Krivičnim zakonikom je za širenje zarazne bolesti propisana kazna i do dvije godine zatvora – upozorio je Šeranić.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima koji svojom požrtvovanošću daju veliki doprinos da bude prevaziđena krizna situacija, volonterima, studentima Medicinskog fakulteta i većini građana koji se odgovorno ponašaju.

RTRS