U Prijedoru je 31 osoba pod nadzorom, a nijedna od njih nema simptome virusa korona, izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon sjednice Štaba za vanredne situacije ovog grada.

– Ljudi iz struke poručuju da nema potrebe da se obustavlja rad vrtića, značajan broj djece danas se nije pojavio u vrtiću ali i značajan broj njih dolaze jer nemaju gdje biti ostavljeni – rekao je Đaković.

On je dodao da će i dalje Štab za vanredne situacije pratiti stanje i zajedničke stavove iznijeti u javnosti.

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković je izjavila da je pod nadzorom 18 muškaraca i 13 žena.

– Oni su dosli iz Italije, Njemačke i Austrije, svi su bez simptoma, data im je preporuka da ostanu kod kuće a u slučaju pojave simptoma biće u izolaciji koja podrazumijeva zabranu kretanja van kuće – rekla je Otković.

Ona je poručila građanima koji dolaze iz zemalja u kojima je izraženo prisustvo virusa korona da telefonskim putem obavijeste Dom zdravlja i da se sami stave pod nadzor kako bi se spriječilo širenje virusa.

– Apelujem na građane da pojacaju ličnu higijenu, pogotovo higijenu ruku, da koriste papirne maramice. Prekid škole je preventivan i molim srednjoškolce da što manje idu u ugostiteljske objekte i izbjegavaju javna okupljanja – istakla je Otković.

Ona je dodala da je jutros odlučeno da sistematski pregledi prvačića budu obustavljeni do daljneg kako mališani ne bi dolazili u Dom zdravlja u slučaju da dođu i zaraženi pacijenti.

EuroBlic-srpskainfo.com