Bolnice u Republici Srpskoj prijavile su od 24. februara do 1. marta 56 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Među oboljelima od teške akutne respiratorne infekcije prošle sedmice 33 su prijavljena u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, 11 u bolnici Doboj, devet u bolnici Prijedor, dva u bolnici Bijeljina i jedan u bolnici Istočno Sarajevo.

Domovi zdravlja su u ovom periodu prijavili 6.314 akutnih respiratornih infekcija, te 1.648 oboljenja sličnih gripu.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navode da je od početka sezone, 1. oktobra, prijavljeno 94.757 akutnih respiratornih infekcija, 18.175 oboljenja sličnih gripu i 432 teške akutne respiratorne infekcije.

“Prema podacima iz svih zdravstvenih ustanova, ulazimo u period stagnacije i postepenog opadanja aktivnosti respiratornih virusa tipičnih za ovo doba godine, samim tim i virusa gripa”, navode iz Instituta.

U saopštenju se dodaje da je zabilježen znatan pad broja prijavljenih oboljenja sličnih gripu u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina, odnosno kod djece u osnovnim školama.

“Od početka sezone do sada najveću incidenciju oboljenja sličnih gripu imali su domovi zdravlja koje pokriva Regionalni centar Istočno Sarajevo, a najmanju Bijeljina i Regionalni centar Zvornik, dok je najviše teških akutnih respiratornih infekcija od početka sezone prijavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske”, navode iz Instituta.

Oboljenja slična gripu najprisutnija su među djecom uzrasta od pet do 14 godina, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše oboljelih starosnog doba od 30 do 64 godine i od rođenja do četiri godine.

Iz Instituta napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja, te često provjetravanje prostorija, a posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanove za trajni boravak.

SRNA
Foto – ilustracija