Boračka organizacija grada Prijedora danas je prvi put organizovano uključila učenike srednjih škola u obilježavanje Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata kako bi srednjoškolci od samih učesnika čuli istinu o onome šta se dešavalo 1992. godine na ovim prostorima.

“Stvorili smo Republiku Srpsku koju skupa sa političarima moramo sačuvati i ostaviti svojoj djeci u nasljedstvo”, rekao je novinarima predsjednik Boračke organizacije Prijedor Zoran Predojević i dodao da su u Prijedoru poginula 574 borca Vojske Republike Srpske, među kojima sedam odsto nesrpske nacionalnosti.

Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da su ovo prostori na kojima je vijekovima trajala borba i da je srpski narod uvijek branio svoja ognjišta, starine, djecu i porodice.

“Na Dan boraca se prisjećamo svih velikana srpske istorije koji su u najtežim vremenima izlazili pred kišu metaka i granata da bi odbranili svoje najmilije. To je miroljubiva poruka svima jer srpski narod želi da živi u miru i poziva sve da razmišljaju na isti način”, poručio je Đaković.

Marjan Ješić, učesnik rata od prvog dana, kaže da je ranjen 30. maja 1992. godine u napadu paravojnih formacija na Prijedor.

On je istakao da se Boračka organizacija bori koliko može za bolji status boraca, te da nisu zadovoljni dosadašnjim stanjem.

“Mi smo organizacija koja je van politike što u nekim momentima nije dobro jer ne možemo da utičemo na politiku za bolji status boraca”, rekao je Ješić.

Povodom Dana boraca Republike Srpske, služen je parastos u Crkvi Svete Trojice, kod spomenika “Za krst časni” priređen je istorijski čas i položeni su vijenci, a potom su održane radna i svečana sjednica Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora.

Na svečanoj sjednici zahvalnice sa likom majora Zorana Karlice dodijeljene su Nedeljku Katani iz Donjeg Volara, Stojanu Banoviću iz Malog Palančišta, Đorđu Maksimoviću iz Krivaje, Spomenku Goliću iz Petrova, Mladenku Šiljaku iz Prijedora, Milanu Karlici iz Marina i Draganu Stojakoviću iz Beograda.

Odlikovanje Plaketa sa srebrnim krstom dodijeljeno je Stevi Saviću iz Donjih Garevaca, Goranu Dragojeviću iz Prijedora i Policijskoj upravi Prijedor.

U ime nagrađenih okupljenima se obratio i Boračkoj organizaciji grada Prijedora zahvalio načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović za priznanja za koja je rekao da će svima biti vodilja da i u narednom periodu što više rade.

“Policijska uprava Prijedor čvrsto stoji na odbrani Republike Srpske. Svi njeni policijski službenici rade na očuvanju i unapređenju Srpske i to nam je zadatak”, naveo je Vujanović.

Na konkursu za izbor najuspješnijih literarnih radova prvo mjesto dobio je učenik osmog razreda Osnovne škole /OŠ/ “Desanka Maksimović” Dejan Stanojević, drugo je pripalo učenici OŠ “Dositej Obradović” Dajani Vukobrad, a treća je bila učenica petog razreda OŠ “Vuk Karadžić” Omarska Milica Đurić.

Prvu nagradu na konkursu za izbor najuspješnijiih likovnih radova osvojila je učenica sedmog razreda OŠ “Desanka Maksimović” Nevena Markus, drugo je pripalo učenici šestog razreda OŠ “Petar Kočić” Tari Crnčević, a treće učeniku šestog razreda OŠ “Desanka Maksimović” Maksim Milić.

Radove učenika osnovnih škola o temama “Ostajte ovdje” i “Dan Republike Srpske – praznik slobode i trajanja” vrednovao je žiri u sastavu predsjednik Radovan Rajilić i članovi Snežana Đikić, Rade Mutić, Tihomir Ilijašević i Dragan Topić.

SRNA