Mladi Gradske organizacije Demokratskog narodnog saveza Prijedor prisustvovali su sinoć svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

-Ponosni smo na stvaraoce Republike Srpske i ovdje smo prisutni kako bi ispoštovali sve one koji su branili Srpsku i da odamo počast junacima koji su za nju dali svoj život – rekao je Bojan Martić, predsjednik Organizacije mladih GO DNS-a Prijedor.

Svečanosti je prisustvovao i Milenko Đaković, predsjednik Gradske organizacije DNS-a Prijedor, koji smatra da je od velikog značaja da se Dan Republike obilježava na dostojanstven način.

-To je dan koji je izvojevan velikom, nadljudskom borbom za očuvanje svojih ognjišta. Mi sa ponosom obilježavamo i slavimo Dan Republike Srpske- rekao je Đaković, dodajući da je bitno da očuvamo i razvijamo Srpsku radi mladih ljudi, kako bi oni ostali na ovim prostorima.

On je rekao da je Republika Srpska stvarana srcem, čuvana ljubavlju, a utemeljena voljom srpskog naroda s namjerom da postoji za sva vremena.

-Niko svoju otadžbinu ne voli zato što je velika, već zato što je njegova. Kolika je – tolika je, Republika Srpska je naša i za nas je najveća. Odluka o njenom utemeljenju donesena je u miru, u vrijeme kada su druga dva naroda spajali svoje zastave u jednu i time nagovještavali ponavljanje srpske sudbine iz Drugog svjetskog rata – rekao je Đaković.

Aktuelni gradonačelnik Prijedora je naglasio da je Republika Srpska nastala kao rezultat želje srpskog naroda da ima pravo, kao i drugi narodi, da čuva svoje ime i svoj jezik, da ima svoje ustanove kulture, prosvjete, nauke i umjetnosti, da slobodno stvara, misli i govori.

-Pravo na samoopredjeljenje naroda zagarantovano je dokumentima UN i smatra se najvećim demokratskim dostignućem savremene civilizacije. Ali, to pravo nije dostupno svakome i to su najviše osjetili Srbi na svojoj koži, pa su to pravo morali braniti i odbraniti u otadžbinskom ratu – istakao je Đaković.

On je naveo da ni četvrt vijeka nakon rata ne prestaju pokušaji osporavanja i napadi na Republiku Srpsku, iako je ona međunarodno priznat državotvorni entitet, garantovan Dejtonskim sporazumom.

Svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor prisustvovali su i narodni poslanici i gradski odbornici, članovi Gradskog odbora DNS-a Prijedor, te brojni članovi stranke.