Četiri bolnice u Srpskoj, kojima je zaključkom Vlade RS u 2019. godini odobreno ukupno 6,55 miliona KM dodatnih sredstava za unapređenje usluga zdravstvene zaštite, od pomenutog iznosa još nisu vidjele ni marku.

Riječ je o UKC RS, te bolnicama u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Bijeljini. One su se obratile Fondu zdravstvenog osiguranja RS da nisu u mogućnosti da nesmetano pružaju zdravstvenu zaštitu iz raspoloživih sredstava.

UKC RS je odobreno 5,5 miliona KM, Bolnici „Srbija“ Istočno Sarajevo 800.000, Bolnici Prijedor 150.000 i Bolnici „Sveti Vračevi“ Bijeljina 100.000 KM.

Iz UKC RS su potvrdili za Srpskainfo da još nisu dobili pomenuti iznos.

– Prema informacijama iz Službe za ekonomsko-finansijske poslove UKC RS, Vlada RS je svojim Zaključkom iz avgusta ove godine obezbijedila dodatnih 5,5 miliona KM za UKC RS, a realizaciju ovog zaključka treba da sprovede FZO RS. UKC po ovom osnovu još nije dobio navedena sredstva. Još nemamo informaciju zašto su pomenuta sredstva „zarobljena“ u FZO RS. Očekujemo da će u narednih nekoliko dana sredstva biti doznačena UKC RS, jer bez njih ne možemo održati normalno funkcionisanje naše ustanove – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

Iz FZO poručuju da su, do sada, ispoštovali svaku odluku Vlade RS, te da će tako biti i ubuduće.

– Naše poslovno opredjeljenje je usmjereno isključivo u pravcu vladinih mjera za unapređenje cjelokupnog društvenog ambijenta, uključujući i samo zdravstvo. Osim toga, Fond posluje u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast i u skladu sa fiskalnom odgovornošću koja podrazumijeva zakonito, namjeski, svrsishodno i efikasno finansijsko upravljanje raspoloživim sredstvima – poručuju iz FZO.

EuroBlic-srpskainfo.com