Svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se dolaska vojske i ubistava komšija na području sela Rakovčani (opština Prijedor).

Fatima Ališković je izjavila da je vojska pokupila ljude iz Rakovčana i drugih sela i odvela ih za Prijedor. Ona je kazala da su tada ubijena trojica njenih komšija koji su otišli da žanju pšenicu. Njihova tijela, kako je navela, vidjela je na njivi.

Svjedokinja je rekla da su njen suprug i sin bili dalje od kuće, gdje su držali stoku, i da je sutradan otišla do njih. Kazala je da su prenoćili u šupi i da se sljedećeg dana pojavila vojska.

Dodala je da su njenu porodicu i druge komšije poredali ispred kuće Smaila Kadirića. Navela je da su tukli Emsuda, kao i njenog supruga i djevera. Ališković je rekla da se dva puta onesvijestila zbog cjelokupne situacije.

Svjedokinja je izjavila da su tog dana ubijeni Emsud i Smail Kadirić. Kako je navela, Emsud je “ležao u tačkama” i njenom mužu i djeveru naredili su da ga zakopaju. Ona je kazala da je jedan kapetan rekao njenom mužu i djeveru da ne kopaju uz kuću. Ona je pojasnila da je čula da tu osobu oslovljavaju kao kapetana.

Tijelo Smaila Kadirića, kako je dodala, vidjela je nešto dalje. Ališković je kazala da je vojska naredila njenom sinu da za Ljeskare vozi kola na koja su natovarili hranu. Ona je rekla da su tim kolima krenuli i Emsud Avdić, Dado Muhić i Mića Kadirić, koji se više nikada nisu vratili.

Tužilaštvo BiH tereti Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Na teret im je stavljeno da su u avgustu 1992. godine u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetne osobe. Potom su, kako se navodi, učestvovali u mučenju i ubistvima – dvije žrtve su ubijene u Bukviku, a tri osobe su odvedene u nepoznatom pravcu.

Nakon što je podsjetio na iskaz iz istrage, svjedokinja je potvrdila da je među vojnicima bio jedan kojeg su zvali Đuro i da je on pitao za izvjesnu Nazmiju.

Na pitanje Babićeve Odbrane, Ališković nije mogla objasniti zbog čega u istrazi nije spominjala kapetane, nego tek danas.

Ona je kazala da od davanja izjave u istrazi 2009. godine nije kontaktirala sa istražiocima, kao ni sa drugim svjedocima.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. decembar.

BIRN