Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ocijenio je danas, prisustvujući svečanosti obilježavanja 58.godišnjice postojanja Centra za socijalni rad Prijedor da je to jedna od najorganizovanijih ustanova ovog tipa u Republici Srpskoj i da je kao takav prepoznat i na širem prostoru.

“Grad Prijedor se ne želi ni sa kim takmičiti, ali mi težimo reprezentativnosti svih naših institucija, a cijenim da je ovaj centar sigurno jedna od takvih. Pozivam sve da zajedno podižemo ljestvicu u elementima u kojima sarađujemo, jer u svakom gradu u svijetu, ma koliko bio bogat, postoje ljudi koje su razne životne situacije dovele u teško stanje i mi moramo imati osjećaj za te ljude”, rekao je Đaković u obraćanju zvanicama.

On je naglasio da Grad sa Centrom ima izuzetno profesionalnu i korektnu saradnju.

“Meni je veliko zadovoljstvo kada se direktori ustanova u koje su građani Prijedora smješteni po raznim osnovama javno zahvale navodeći da Grad Prijedor uvijek prvi uplaćuje svoje obaveze i da im često pomaže da premoste period dok ne stignu uplate iz drugih opština i gradova”, dodao je Đaković.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Pavle Paunić izrazio je nadu da će saradnja ovog ministarstva sa prijedorskim Centrom i ubuduće biti na određenom nivou i da će to doprinijeti da se kvalitetno zaštite lica koja svoje životne teškoće ne mogu riješiti samostalno.

“Posebno želim da istaknem dobru saradnju Gradske uprave Prijedor i Centra za socijalni rad koja je doprinijela da naši korisnici socijalne, porodične i dječije zaštite budu zadovoljniji i da se njihove potrebe na izvjestan način ispune”, dodao je Paunić.

Prijedorskom Centru za socijalni rad u protekla tri mjeseca obratilo se 1.441 lice sa zahtjevima u raznim oblastima socijalne, porodične i dječije zaštite, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Branislav Vujasin.

“Od tog broja zahtjeva, 86 odsto je realizovano, a za 14 odsto realizacija je u toku. Posebno treba naglasiti da nijedan zahtjev nije prekoračio zakonski rok od 30 ili od 60 dana”, rekao je Vujasin.

On je istakao da je analiza tromjesečnog rada pokazala da se povećava broj lica u stanju socijalne potrebe i da je za očekivati da se, zbog trenda iseljavanja radno sposobnog stanovništva, broj lica kojima je potrebna socijalna zaštita nastavi povećavati.

“Mi smo planirali da u narednom periodu pokušamo obezbijediti i eksterne izvore finansiranja od različitih međunarodnih i domaćih organizacija putem projekata koji pokrivaju naše područje djelovanja. Prvi put smo ove godine u nacrtu budžeta predložili stavku za sufinansiranje projekata”, dodao je Vujasin.
Zvanicama je na ovoj svečanosti predstavljena porodično-pravna služba kao jedan od segmenata iz nadležnosti Centra za socijalni rad Prijedor.

www.prijedorgrad.org