Nova sjednica Skupštine grada Prijedora nije ni počela a već su se desile reakcije na tačku Dnevnog reda “Informacija o stanju u oblasti amaterizma u kulturi na području grada Prijedora”.

Na našu adesu stiglo je Otvoreno pismo odbornicima Skupštine Grada Prijedora koje potpisuju predsjednici Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, KUD “Kozara” Prijedor i KUD “Šarenica” Prijedor(Donja Dragotinja).

Oni mole odbornike da pomenutu tačku ne razmatraju dok se ne usaglase stavovi kulturno-umjetničkig društava i Udruženja koja se bave kulturom na području Priejdora.

U nastavku vam prenosimo pomenuto Otvoreno pismo.

OTVORENO PISMO ODBORNICIMA SKUPŠTINE GRADA PRIJEDORA

Poštovani,
Mi, dolje potpisani, kulturni radnici i rukovodioci u udruženjima koja se bave kulturnim amaterizmom izražavamo svoju zabrinutost zbog određenih pojava i dešavanja, u ovoj oblasti.
Kao što vam je poznato, u našem gradu radi preko 10 udruženja koja se bave kulturnim amaterizmom. Da li se ta udruženja zovu „KUD“, ili „Ansambl narodnih igara i pjesama“ ili samo „Pjevačko društvo“ … potpuno je nevažno, ali je važno da je u dogovoru sa našom gradskom administracijom nepravljena nekakva vrsta koordinacionog tijela između gore pomenutih udruženja i gradske administracije. Ne želeći trošiti vrijeme na objašnjavanje funkcionisanja ovog tijela, želimo ukazati na sljedeće:
Na jednom od sastanaka ovog tijela, održanog početkom septembra tekuće godine, postignut je dogovor u vezi pokušaja rješavanja problematike sa kojom se susreću udruženja koja se bave kulturnim amaterizmom u svom radu. Dogovor je bio da tročlana (taj dan imenovana) komisija pripremi određen tekst, i da ga nakon toga donese na sastanak koordinacionog tijela, na kom bi svi prisutni predstavnici prijedorskih udruženja usaglasili konačnu verziju teksta i takvu je poslali na izlaganje na sjednici gradskog parlamenta. Isto tako, dogovoreno je da izvjestilac o ovome bude Dejan Karlica. Komisija nije imala nikakav drugi zadatak ni ovlaštenje osim ovog (priprema teksta za sastanak koordinacionog tijela). Uzeli smo više od mjesec dana da se tekst pripremi i na vrijeme usaglasi, kako bi se kvalitetno predstavio na sjednici.
Međutim, kako tada tako i danas. Tekst nije pripremljen, sastanak nije ni sazvan ni održan pa samim tim nikakvi stavovi nisu usaglašeni, a iz najave rada gradske Skupštine saznali smo da će se na dnevnom redu naći i ova problematika.
Svjesni smo da u životu i radu Skupštine i odbornika postoje i mnogo važnije teme i pitanja sa kojima sa bavite, ali za nas, koji se ovim bavimo suštinski i sa velikim odricanjima, ne postoji važnija tema.
Zbog svega navedenog, obraćamo vam se sa molbom da tačku dnevnog reda u vezi pomenute problematike ne razmatrate dok se ne održi sastanak koordinacionog tijela i ne usaglase stavovi koji će vam nakon toga biti prezentovani. Ne dozvolite da neodgovorni pojedinci krše pravila i ne poštuju propise i dogovore, ma o kome da se radilo.
S poštovanjem,
Željko Šormaz – Udruženje za očuvanje tradicije
Mladen Stakić – KUD „Kozara“
Milana Lukić – KUD „Šarenica“