U Prijedoru je održana tradicionalna jesenja berza sitnih životinja koja je okupila oko 60 izlagača i privukla veliki broj građana svih generacija.

Posjetioci su na platou kod Mjesne zajednice Urije mogli da razgledaju, kupuju, prodaju i razmjenjuju perad, zečeve, egzotične ptice, hrčke, ribice.

Iz prijedorskog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” tvrde da je ova, 15. jesenja berza, najuspješnija do sada po broju izlagača, eksponata i posjetilaca.

Predsjednik Udruženja “Golub” Mladen Goronjić rekao je da uzgoj sitnih životinja nije jeftin i da su posjetioci danas iz prve ruke mogli da dobiju savjete o uzgoju i ishrani svojih ljubimaca.

“Hrana, vitamini, vakcine i minerali, sve to ima cijenu, a potrebno je da bi uzgoj jedinke bio kakav treba, da bi životinje bile kvalitetne i reprezentativne na izložbama”, istakao je Goronjić.

Predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Republike Srpske Branko Stojanović rekao je da je ovo period kada se završava reprodukacija životinja, što je dobra prilika da odgajivači nešto prodaju, poklone i zamijene.

“Ja se bavim golubarstvom i akvaristikom. Svaki hobi je zahtjevan, pogotovo kad se radi o živim bićima. Imate tačno vrijeme hranjenja, njege, odnosno održavanja sitnih životinja. Posebno nam je drago što svake godine imamo sve više mladih koji se zanimaju za ovaj hobi”, rekao je Stojanović, sekretar u udruženju “Golub”.

Jedan od izlagača, jedanaestogodišnji Danijel Mačak iz Novog Grada, koji sa ocem uzgaja razne vrste papagaja, kaže da su mu ovakve manifestacije veoma drage, jer vidi i da mnogo djece voli životinje.

Davor Borišević iz Kozarske Dubice priča da se uzgojem sitnih životinja bavi desetak godina i da mu u tome pomažu dva sina i kćerka.

“U posebno ograđenom dvorištu, u idealnim uslovima, držim petanestak vrsta koka, ptica, pataka i gusaka”, istakao je Borišević, koji ovu manifestaciju smatra dobrom prilikom da se mladi odvoje od kompjutera i mobilnih telefona i vide različite vrste sitnih životinja.

Udruženje “Golub” broji oko 80 članova, od kojih 40 aktivnih i tridesetak djece.

SRNA