Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić rekao je danas nakon završetka 28. sjednice lokalnog parlamenta da je potpuno pravo odbornika ili klubova da se napuštanjem sjednice izjasne o radu ovog tijela i tako na neki način daju svoje mišljenje.

„Smatram da su odbornici trebali ostati, ako ništa, do zaključenja same tačke, do samog prijedloga dnevnog reda. Ukoliko se nisu slagali, mogli su, dakle, i nakon toga napustiti“, rekao je Mešić novinarima u Prijedoru nakon sjednice.

On je podsjetio da su odbornici Stranke demokratske akcije, iz koje on dolazi, sjednicu napustili u junu prošle godine nakon što je tadašnji šef odborničkog kluba SNSD-a Dragoslav Kabić tražio, u ime svoje stranke, da gradonačelnik i gradska vlast preduzmu mjere protiv organizatora manifestacije „Dan bijelih traka“.

Mešić je nakon izlaska odbornika DNS-a i kratke pauze, predložio dopunu Dnevnog reda tačkom koju je i na prethodnom zasjedanju DNS pokušao staviti na isti, ali je i ovoga puta taj prijedlog odbijen od strane skupštinske većine.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je to učinio, on je rekao da je to pitanje “tehničke prirode” i da “predsjednik ima pravo da dopuni Dnevni red”.

Riječ je o presudi Okružnog suda u Prijedoru od 28. juna donesenoj u korist Pantelije Panića, jednog od razriješenih članova Odbora za žalbe grada Prijedora, kojom je naloženo Skupštini grada da poništi akt kojim su članovi ovog odbora razriješeni dužnosti, te da nadoknadi troškove upravnog spora.

U presudi se navodi da je sporno rješenje Skupštine grada nepravilno, manjkavo, nepotpuno i paušalno.

“Poštujemo odluke suda i smatram da bi ih svi trebali poštovati”, dodao je Mešić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović obratio se nakon sjednice medijima u ime, kako je rekao, skupštinske većine.

“Mi u skupštinskoj većini smo iznenađeni i razočarani odlaskom gradonačelnika i tri načelnika odjeljenja. Nismo iznenađeni odlaskom kolega odbornika kojih je danas bilo pet, koji u suštini nisu ništa mogli ni promijeniti, a gradonačelnik se ovim činom svrstao na stranu glasača i članova DNS-a”, rekao je Pavlović i dodao da su isto postupili i načelnici odjeljenja.

Klub odbornika DNS-a napustio je prije glasanja o Dnevnom redu, 28. sjednicu lokalnog parlamenta, zbog, prema njihovim riječi, višemjesečnih nezakonitosti koje se dešavaju u ovom tijelu i zbog toga što ne žele svojim prisustvom davati “legitimitet u daljem srljanju, padu i nezakonitosti”.

Njihovo nezadovoljstvo se ogleda u tome što Skupština grada nije sačekala upravni spor koji je naložila Vlada RS, nego je umjesto toga ukinula sporna akta.

“Ne možemo prejudicirati i govoriti da su rješenja nezakonita dok god sud ne donese odluku o tako nečemu”, rekao je Pavlović.

Zasjedanje je nastavljeno nakon izlaska pet odbornika DNS-a i jednog iz SDP-a koji se nije vratio nakon pauze, a prisustvovalo mu je 18 odbornika.

Iako nakon usvajanja Dnevnog reda nije bilo gradonačelnika, prisutni odbornici su postavljali pitanja u okviru Aktuelnog časa.

Potom je raspravljano o Prijedlogu rješenja o izmjeni rješenja stalnih radnih tijela koji je usvojen.

“Naše je mišljenje da radna tijela treba da sadrže trenutno stanje kakvo je u Skupštini. Činjenica je da je DNS u početku mandata imao najveći klub, ali sad trenutno nema, zato što je formiran novi klub, pa se samim tim tako i računa. Klub DNS-a broji šest, a Samostalni klub četiri odbornika. DNS nije dostavio prijedlog za svog kandidata pa tako niko iz te stranke i nije mogao biti član Komisije za izbor i imenovanja”, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović.

Novu Komisiju za izbor i imenovanja Skupštine grada Prijedora čine Dalibor Grabež (PDP) kao predsjednik, Duško Miletić (samostalni odbornik) kao zamjenik predsjednika, te članovi Gorana Bosančić (SNSD), Radenko Stijepić (SDS) i Sabahudin Garibović (SDA).

Inače, današnja sjednica sazvana je na zahtjev 20 odbornika.

priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Povezane vijesti

Subota – 26. oktobar: Prekid vodosnabdijevan... Obavještavamo naše cijenjene potrošače da će u subotu, 26.10.2019. godine, u periodu od 06:00 do 17:00 časova, doći do prekida vodosnabdijevanja u slj...
Srijeda – 23. oktobar: Isključenje struje na... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 23. oktobra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača n...
Srijeda – 23. oktobar: Isključenje struje u ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 23. oktobra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača n...
Skupština grada Prijedora: Povučena informacija o ... Skupština grada Prijedora prihvatila je danas prijedlog odbornika DNS-a Olivere Brdar Mirković da sa dnevnog reda današnje sjednice bude povučena info...
Srijeda – 23. oktobar: Isključenje struje u ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 23. oktobra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača n...
Skupština grada Prijedora: Nije podržan prijedlog ... Odbornici Skupštine grada Prijedora nisu podržali prijedlog gradonačelnika Milenka Đakovića da se u dnevni red današnje sjednice uvrste tačke u kojima...
SMS naplata parkinga u Prijedoru: “Ostalo je... Na području Prijedora će u narednom periodu biti omogućeno plaćanje parkinga putem SMS poruke. Ovo je najavio gradonačelnik Prijedora Milenko Đakov...
Kulturni radnici i rukovodioci udruženja uputili O... Nova sjednica Skupštine grada Prijedora nije ni počela a već su se desile reakcije na tačku Dnevnog reda "Informacija o stanju u oblasti amaterizma u ...