Grad Prijedor ima mnogobrojnu dijasporu. Njihov najveći dolazak bilježi se tokom ljetnih mjeseci, u sezoni godišnjih odmora. Najviše ih u Prijedor stiže iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Kanade…

Munib Senalić, rodom iz prijedorskog naselja Stari grad, već 50 godina živi u Ljubljani. Ove godine je, kaže, stigao u Prijedor, da vidi svoju staru raju.

„Moje drugove, sa kojima sam odrastao, igrao se i prošao mnogo toga. Sastanemo se na obalama rijeke Sane, napravimo čorbak i družimo se. Posljednjih godina trudim se da dođem što češće“, kaže on.

Vesela družina iz ovog naselja, već nekoliko godina unazad, organizuje feštu. Sastanu se tako, pa druženje traje do kasnih večernjih sati. Ove godine skupili su značajna novčana sredstva, dobrovoljnim prilozima. Uložiće ih u svoju mjesnu zajednicu, prije svega u uređenje obale rijeke Sane, koja krasi ovo naselje.

„Ovo je jedinstvena prilika da se okupimo, da popričamo, da zajednički dogovorimo u šta da usmjerimo svoj doprinos. Cilj nam se da se na taj način integrišemo u društvo u Prijedoru, jer smo većinom povratnička populacija“, rekao je Almir Oklopčić, koji je u Prijedor stigao iz Austrije.

Vremena za druženje, tamo preko grane, imaju veoma malo. Kako kažu, rad, red i disciplina. Nije tamo baš sve onako kako ovdje zamišljaju.

„Brže se živi. Vremena je malo, a kako godine prolaze, sve manje i manje. Sad ću vam reći, sa svojim najboljim drugom dogovarao sam kafu tri mjeseca, a na kraju smo je popili preko skajpa. Kažu mi da je i ovdje tako, nemaju ljudi vremena za sebe“, priča Mario iz Austrije, kojeg smo sa suprugom sreli na koncertu prijedorskog benda „Rok ko fol“, koji, inače, već godinama nastupa i širom Amerike.

Dinko Salihbašić, frontmen ove muzičke grupe, kaže da je u kalendaru njihove turneje, Prijedor podebljano zaokružen i to dva puta.

“U Prijedoru su nam uvijek posebne svirke. Ispunjene do posljednjeg mjesta. Svi se na našim koncertima osjećaju kao kod svoje kuće, tako i mi, jer će Prijedor zauvijek biti naša kuća, ma gdje god bili”, kaže Dinko.

Njihovim svirkama, pa tako i brojnim manifestacijama u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”, grad Prijedor se godinama trudi da boravak svim gostima učini zanimljivijim. Pošto su u gradu primjetne gužve na ulicama, u brojnim ustanovama su dijaspori i turistima dostupni leci dobrodošlice, na kojima su im dostupne sve informacije kako bi se lakše snašli na bilo kojem mjestu. Nacionalni park “Kozara”, rijeka Sana, ljekovite banje, sve su to destinacije privlačne dijaspori, ali i turistima. Tu je i nezaobilazna nacionalna kuhinja.

Čedo Cunjak godinama živi u Srbiji. Sa svojim sinom godišnji odmor provodi na jezeru Gradina na čijim obalama se nalazi ribarski dom.

“Kod nas je to plan svake godine. Imam vikendicu nedaleko odavde, ali ovo mjesto je moja oaza mira. Na moru nismo bili godinama, ovo je naše more. Ljepota kakvu niko nema”, kaže Čedo.

Od ove godine, grad Prijedor ima turističke ponude, koje je kreirala ovdašnja Turistička organizacija sa lokalnom turističkom agencijom “Autotransport”. Vikend i trodnevni anražmani koji obuhvataju obilazak grada Prijedora, Nacionalnog parka “Kozara”, te splavarenje rijekom Sanom, po vrlo povoljnim cijenama. Sve sa ciljem promocije prirodnih ljepota ovog dijela Potkozarja.

Ljeto u Prijedoru svakako je obilježio “ŠA Fest”, koji Prijedorčani već nazivaju “mali Egzit”. Ovaj muzički festival, pokrenut u znak sjećanja na preminulog umjetnika Dalibora Popovića Mikšu, bio je događaj koji je dao više nego što se moglo očekivati. Muzikom i umjetnošću obogatio je prijedorske ulice, okupio brojne građane i goste sa svih strana, ispunio prostor Ljetne bašte do posljednjeg mjesta.

“Nisam u Prijedoru bila tri godine, zbog obaveza. Došla sam baš kada je počeo koncert i oduševila sam se. Prijedor je živnuo, imala sam osjećaj kao da sam u nekoj velikoj metropoli. Svaka čast Mikšinim prijateljima koji su osmislili ove sadržaje”, kaže Ana koja je stigla iz Beča.

Procjenjuje se da u dijaspori živi i radi više od 30.000 Prijedorčana. Ovaj grad je prepoznao značaj i potencijal svoje dijaspore. Zato aktivno učestvuje u svim procesima kojim jača veze sa dijasporom, sa ciljem ekonomskog, društvenog, kulturnog i svakog drugog oblika saradnje. U prilog tome ide I činjenica da je dijaspora uključena u strateške i razvojne planove grada Prijedora.

opcija.net