Danel Rajković (38) iz Gacka ponovo je prijavljen Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru zbog pretnji smrću imamu džemata u Blagaju kod Novog Grada Emiru Nuhiću, kome je na “Fejsbuku” zapretio klanjem.

Kako je potvrđeno u PU Prijedor, Rajkoviću se na teret stavlja da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

– Osumnjičeni je 29. jula verskom službeniku Islamske zajednice iz Novog Grada, putem korisničkog profila na društvenoj mreži “Fejsbuk”, uputio ozbiljne pretnje po život i telo – saopštio je PU Prijedor.

To je drugi put da Rajković upućuje zastrašujuće pretnje istom imamu. U martu je, takođe preko “Fejsbuka”, u više navrata pretio svim muslimanima i Nuhićevoj porodici navodeći da bi mu “silovao kćerku i ženu”, te da bi ga “zaklao i zapalio džamiju”. Čak je napisao da bi “sve muslimane trebalo gađati nuklearnim bombama”. Pritom nije skrivao svoj identitet, već je to učinio javno preko svog fejsbuk profila. Ubrzo je uhapšen i tada je utvrđeno da se radi o psihijatrijskom bolesniku, sa dijagnozom, koji je duže vreme lečen i nalazi se pod odgovarajućom terapijom.

Po nalogu tužilaštva, tada mu je oduzet telefon, s kojeg je slao poruke. Pretresena mu je kuća u kojoj nije otkriveno oružje, niti bilo šta ilegalno. Nakon saslušanja je pušten na slobodu, a ni posle novih pretnji za njega nije zatražena mera pritvora. Ipak, nezvanično saznajemo da će biti naloženo njegovo psihijatrijsko veštačenje, kako bi se mogle preduzeti odgovarajuće mere lečenja.

Pretnje imamu izazvale su oštre reakcije na društvenim mrežama i salvu neprimerenih komentara. Tako se, između ostalog, navodi da osumnjičenog treba pod hitno uhapsiti i kazniti ili će “narod uzeti pravdu u svoje ruke”. Pojedinci pišu da odmah treba “preduzeti nešto konkretno kako bi se hrišćanskom terorizmu stalo u kraj”, a predlaže se i da se “narod organizuje kako bi posetio kuću osumnjičenog”. Dežurni “komentatori” nisu zaobišli ni Rajkovićev profil, koji je izložen uvredama, psovkama…

U PU Prijedor pozivaju sve građane na međunacionalnu toleranciju.

OBOLEO NAKON PREMLAĆIVANjA
DANEL Rajković svojevremeno je bio jedan od najboljih studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu, gde je određeno vreme i živeo. Međutim, pre nekoliko godina doživeo je veliku traumu, kada je teško pretučen, od kada se potpuno promenio. – Posle toga je psihički oboleo i postao druga osoba. Vratio se u Gacko, gde nije pravio nikakve ekscese. Ne prolazi kroz policijske evidencije i nema naznaka koje ukazuju da bi mogao ostvariti svoje pretnje – tvrdi sagovornik “Novosti”.

novosti.rs