U prijedorskom selu Donja Dragotinja uoči ovogodišnjeg Petrovdana, upriličeno je organizovano okupljanje mještana ispred crkve, nakon čega je slijedila radost za one najmlađe, paljenje lila.

Prisjećajući se svog djetinjstva i veselja koji je ovaj običaj donosio djeci, jedna od mještanki Dejana Damjanović došla je na ideju da se što više onih najmlađih okupi kako bi ispoštovali davnašnju tradiciju.

-U posljednje vrijeme tradicija i običaji nam se na žalost gase, ali sam sretna što je moj prijedlog sa oduševljenjem dočekan od svih roditelja u selu. Okupilo se oko 50-ak djece sa roditeljima uzrasta od pet mjeseci do 12 godina. S obzirom da naše selo nema igralište za djecu mlađeg uzrasta gdje bi se oni mogli svakodnevno okupljati i igrati, ovakav skup je kod djece izazvao radost – ističe Dejana.

Naša sagovornica je sa suprugom na paljenje lila dovela i četverogodišnjeg sina Milu te jedanaestomjesečnu kćerku Milu.

-Ovo je prvi put da su se mještani okupili u ovako velikom broju na jednom mjestu, jer se do sada “lilanje” uglavnom dešavalo pretezno kod kuća. Željela sam da nas što više bude na jednom mjestu jer je to najljepše za našu djecu – ističe Damjanovićeva.

Uz želju da ovaj događaj preraste u tradiciju, ona izražava nadu da će ovakvim okupljanjem biti skrenuta pažnja da se pravljenjem igrališta djeci ovog kraja omogući svakodnevna igra i druženje, jer danas je malo perspektivnih sela sa djecom kao što je Donja Dragotinja.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com