Odbornici Skupštine grada Prijedora nisu usvojili izvještaj o radu za prošlu godinu javnih komunalnih preduzeća „Toplana“ i „Komunalne usluge“, dok su izvještaji „Vodovoda“ i „Tržnice“ usvojeni.

Zanimljivo je da su direktori komunalnih preduzeća čiji izvještaji nisu usvojeni kadar DNS, dok su iz SNSD direktori preduzeća sa usvojenim izvještajima. To pokazuje da je nova skupštinska većina, čiji dio više nije DNS, odlučna da se na svim „frontovima“ obračuna sa kadrom DNS i pošalje ih u prošlost.

Brojne primjedbe odbornika „pljuštale“ su na račun „Toplane“, koja je inače jedina od ova 4 preduzeća imala gubitak u poslovanju u iznosu od 330.000 KM.

Šef Kluba odbornika PDP, Dalibor Grabež, upitao je kada će „Toplana“, koja grije na biomasu, postati samoodrživa.

– Zadnjih godina grad Prijedor daje po milion maraka subvencija „Toplani“. U izvještaju je navedeno da je bilo problema u snabdijevanju biomasom. Toplane iz Banjaluke, Gradiške i Prijedora su oslonjene na Šumsko gazdinstvo Prijedor i ja ne znam da li će to moći i dalje u budućnosti – rekao je Grabež.

“Osuđeni” na finansiranje

Šef Odborničkog kluba SNSD, Dalibor Pavlović, istakao je da je cilj prebacivanja „Toplane“ sa mazuta na biomasu bio da ona postane samoodrživa.

– Čuli smo da traže dodatna izdvajanja. Osuđeni smo da moramo da finansiramo „Toplanu“ ako želimo grijanje u gradu – smatra Pavlović.

Da se mora razmišljati o biomasi upozorio je i odbornik SNSD, Goran Velaula.

– Kada smo radili studiju izvodljivosti za „Toplanu“ slušali smo da će se u saradnji s gradom zasaditi 12 parcela brzorastućeg drveta i da će se svake godine sjeći po jedna parcela. Doći ćemo do toga da nećemo imati sječke – tvrdi on.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora i odbornik SDA, Ajdin Mešić, upitao je rukovodstvo „Toplane“ da li je je moguće da zarasli prostor ribnjaka „Saničani“ ovo preduzeće krči i koristi za sječku te dodao da ima i na drugim mjestima zaraslih površina kao što je Berek.

Novac ostaje kod kuće

Vršilac dužnosti direktora „Toplane“ Zoran Knežević smatra da odbornici ne treba da brinu o nabavci biomase.

– Godišnje trošimo oko 30.000 kubnih metara biomase. “Celpak“ je nekada koristio oko 300.000 kubika pa nikoga nije ugrožavao – tvrdi on.
Naveo je da je „Toplana“ kompletan godišnji prihod od 5 miliona maraka davala za nabavku mazuta do prije četiri godine, kada je prešla na biomasu.

– I taj novac za mazut je odlazio u inostranstvo. Sada biomasu plaćamo 2.700.000 KM, i to firmama koje su u krugu od 50 kilometara od nas – tvrdi Knežević.

Dodao je da je jedino RŽR „Ljubija“ na svojim starim kopovima sadila drveće, ali da je studija pokazala da za naše prostore nisu brzorastuće vrste, već bagrem i topola.

Odbornici su uputili niz pitanja i „Komunalnim uslugama“.

Računica

Samostalni odbornik Ranko Kolar upitao je kada je bio raspisan posljednji konkurs za prijem radnika u ovom preduzeću.

– Smatram da se frizira izvještaj o poslovanju, jer se kapital preduzeća smanjuje, a posluje se pozitivno. Ako preduzeće posluje pozitivno, kapital bi trebalo da se povećava -zaključio je Kolar.

Odbornik Samostalnog kluba, Duško Miletić, upitao je da li je sukob interesa to što su u ovom preduzeću muž i žena na mjestima direktora i šefa finansija. Odbornik iz SNSD, Goran Velaula, upozorio je da je završni račun „Komunalnih usluga“ potpisao Petrašin Rodić, koji je ujedno i član Odbora za reviziju u ovom preduzeću. Odbornici su rekli da su u ovom preduzeću nakon penzionisanja pojedini radnici dobijali ugovore o djelu te skupo plaćani novcem građana.

Izvršni direktor za pravne poslove u „Komunalnim uslugama“ Bojan Martić je većinu navoda odbornika demantovao tvrdeći da ovo preduzeće radi u skladu sa zakonom. Istakao je i da su „Komunalne usluge“ ostvarile dobit od 14.500 KM. Da je njihov rad dobar kao dokaz je naveo i anketu sprovedenu među korisnicima, koji su preko 70 odsto zadovoljni uslugama ovog preduzeća.

„Tržnica“ i „Vodovod“ pozitivno poslovali

„Vodovod“ je u prošloj godini ostavrio dobit od 7.800 KM, a „Gradska tržnica“ 6.520 KM. Dok iz „Vodovoda“ najavljuju radove na mreži, iz „Tržnice“ kažu da ne znaju šta će sa novim objektom na Pećanima.

– Nema zainteresovanog tržnog centra koji bi zakupio taj objekat. Predlagao sam da se sva dešavanja iz grada, kao što su Dani meda, cvijeća i ostalo premjeste tamo – rekao je direktor „Tržnice“ Darko Zgonjanin.

EuroBlic-srpskainfo.com