Mještani Baltinih bara kod Prijedora strahuju da će voda koja se nakon poplava zadržala u u ovom mjestu izazvati zaraze i ozbiljne ekološke probleme.

Podsjećamo, njihova domaćinstva poplavljena su prije nekoliko dana nakon što se rijeka Sana izlila u obližnju šljunkaru, odakle je voda potekla u njhova dvorišta. Mještanin Baltinih Bara, Stanko Lazarević, objašnjava da je ta voda zaplavila oko dvadesetak kuća.

– Kada se Sana izlije kod nas, ta voda prođe kraj vikendica, napuni rupe u šljunku i nakon pet dana izbije kod nas. U maju 2014. bile su nam čitave kuće pod vodom – prisjeća se Lazarević.

Navodi da su mještani Baltinih bara očajni, jer će voda koja se zadržala oko njihovih kuća tu ostati tokom ljetnjih mjeseci.

– U toj vodi ima zmija i žaba. Nećemo ostati živi od njih i komaraca kada ugrije. Užasno smrdi, a djeca ne mogu izaći u dvorišta da se igraju. Stoka nam je ugrožena, pa su pojedinci svoju stoku odvezli u obližnja mjesta – kaže Lazarević.

Dodaje da su na poziv mještana dolazili prijedorski vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite.

– Rekli su da nam oni u ovom slučaju ne mogu pomoći, te da mogu jedino da evakuišu mještane ugroženih naselja, te da je potrebno obavijestiti ekološkog inspektora o ovome – kaže Lazarević.

Ističe da će mještani Baltinih bara i Gomjenice pisati peticiju kojom će tražiti da se zatrpaju rupe u šljunku i utvrdi nasip kraj Sane.

– Mi smo izbjegli u ratu i ovdje dobili placeve od lokalne vlasti. Otpisani smo od svih. Neka nas isele odavde ako neće da nam pomognu. Nemamo pitke vode 16 godina. Predlagao sam komšijama da sa kantama idemo u zgradu gradske uprave po vodu, pa da vidimo da li ih je sramota – kaže on.

Na posljednjem zasjedanju Skupštine grada, šef odborničkog Kluba PDP Dalibor Grabež pitao je gradonačelnika da li je upoznat o problemima sa kojima se suočavaju mještani ovog naselja i šta gradska uprava planira da uradi.

– Ovaj put, na svu sreću, nisu imali direktno poplave kada je vodostaj Sane porastao, ali kažu da je tokom porasta vodostaja dolazilo do prelivanja na onom najnižem dijelu gdje su vikendice, kod Rokvićevih šljunkara, tako da je voda došla do njihovih objekata, štala, svinjaca – rekao je Grabež.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da se uoči poplava prvo interesovao upravo za ovaj dio Prijedora, jer je gledao te kuće koje su bile poplavljene do dimnjaka prije pet godina.

– Drago mi je da sada nije došlo u toj zoni do plavljenja. Cijenim da je dio nasipa koji je izgrađen u tom dijelu, povišena kruna nasipa, uticala da nema prelivanja vode u većoj mjeri, ali zaštita od podzemnih voda je nemoguća u prostorima gdje su zemljišta šljunkovita, gdje voda prolazi ispod zemljišta i do objekata – rekao je on.

Dodao je da su prijedorski vatrogasci sa svim kapacitetima dugo ispumpavali vodu sa poplavljenih područja.

– Spasli su mnoge kuće da ne bude zaplavljene, ali nemoguće je ispumpati svaku pojedinačnu depresiju u gradu. Vidjeću da li ima dodatnog prostora da vatrogasci upotrijebe pumpe i u tom prostoru – zaključio je Đaković.

Neizvjesno suzbijanje komaraca

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da već godinu dana traje procedura oko tendera za dezinsekciju, deratizaciju i problematiku oko tretiranja zemljišta, za koji su se nadmetale dvije firme.

– Gotovo nevjerovatna situacija, ali nema rješenja. Ponuda jednog i drugog ponuđača nije prošla kod Komisije za žalbe. Možete misliti u kakvoj situaciji se nalazi grad, jer se ne može riješiti tender, pogotovo sada nakon poplava – rekao je on.

EuroBlic-srpskainfo.com