Policijska uprava Prijedor u periodu od 22.05. do 26.05.2019. godine, realizovala je regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila i sankcionisanje vozača koji učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola.

Tokom akcije ukupno su kontrolisano 1.091 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije izrečene su za njih 655 ili 60,04%. Od ukupnog broja sankcionisanih, zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sankcionisano je 413 vozača.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja od 21 do 30 km/h sankcionisana su 72 vozača i 27 vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h.

Zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, pored novčane kazne, vozačima je izrečeno i ukupno 198 kaznenih bodova, te 126 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Od ukupnog broja kontrolisanih učesnika u saobraćaju, zbog prekršaja učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola sankcionisana su 54 vozača koja su isključena iz saobraćaja, od kojih je 14 zadržano lišenjem slobode, i to 13 vozača zbog utvrđene alkoholisanosti iznad 1,5g/kg, a jedan vozač zbog odbijanja alkotestiranja.

Zbog upravljanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola, pored novčane kazne vozačima su izrečena i ukupno 84 kaznena boda, te 44 mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

Broj sankcionisanih učesnika u saobraćaju za druge prekršaje koji nisu bili akcenat akcije iznosi 188.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija