Oko jedan sat poslije ponoći na prelazu između ponedjeljka i utorka, vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu kod gradskog mosta dostigao je nivo od 440 centimetzara.

To je već 20 centimetara više u odnosu na kritični nivo vodostaja ove rijeke kada se proglašava prvi stepen pripravnosti mjera zaštite od poplava-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora.

U takvim situacijama se obavezuju svi subjekti zaduženi za zaštitu i spasavanje i javna preduzeća i ustanove na području grada Prijedora da preduzmu potrebne i planirane mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara u ugroženim zonama.

Stanovnike Prijedora je potrebno blagovremeno obavještavati stanovništvo o stanju i potrebnim mjerama zaštite kao i obavezi preduzimanja mjera zaštite od poplava putem sredstava informisanja.

Odsjek za civilnu zaštitu je obavezan da prati stanje vodostaja rijeke Sane na terenu i da po potrebi i blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

Podsjećanja radi, u nedjelju u 18:15 časova Sana je bila na 128 centimetara, odnosno, za 30 časova porasla je za više od tri metra.

S obzirom da su za utorak na području našeg grada najavljene nove padavine kao i da se isto očekuje u gornjem toku rijeke, očekuje se njen dalji rast, ali nešto slabijim intenzitetom.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com