U Prijedoru i potkozarskim opštinama, posljednjih godina, sve je popularnija drevna tradicionalna igra – kapanje, pa ne čudi što njeni učesnici i po dva dana neprekidno tragaju za novčićem sakrivenim ispod vunene čarape!

– Kapanje je naša tradicija i kultura, a najčešće se igra u seoskim ili ruralnim područjima, posebno u zimskom periodu. Radi se o staroj, dnevnoj igri naših predaka i mogu reći da je zaživjela u gotovo svim mjesnim zajednicama u Prijedoru i šire. Svake subote, poslije Jovandana, kreće karavan kapanja koji traje i traje, šireći se iz opštine u opštinu – prenosi naš sagovornik.

Mladi prijedorski novinar Mladen Karan, koji je organizator takmičenja u kapanju i poznavalac ove tradicionalne igre, potvrđuje za SrpskaCafe da igrači nerijetko ostaju budni do deset sati ujutru.

On objašnjava da jednu ekipu u kapanju minimalno čini pet ljudi.

– Suština je da se 10 čarapa, odnosno vunenih priglavaka, poreda na sto i ispod jedne od njih sakrije novčić. Protivnička ekipa onda mora da ga nađe. Ako ga iz prvog puta nije našla, ekipa prema pravilima ima pravo još jednog pokušaja da pronađe novčić. Ako ga ni tada ne nađe, mora da odredi šest priglavaka ispod kojih nije novčić. Ako on bude ispod jedne od tih šest čarapa, 10 bodova ide protivničkom timu, a ako ne bude ekipa mora da od preostala četiri priglavka izabere dva za koje smatra da je ispod novčić. Ako ga ni tada ne nađe, piše se četiri boda za protivnički tim. Ako ga nađe, uzima bodove i igra se nastavlja – navodi Karan.

On ističe da na kapanjima u žaru borbe bude i svađa, ali najčešće lijepih trenutaka u kojima se pjeva krajiška pjesma.

– Kada neka ekipa nađe novčić, često se veseli kao da je neko dao gol – priča Karan.

On je organizovao takmičenja u kapanju u kojima je učestvovalo i po 30 ekipa sa pet do sedam članova.

– Bude mnogo gostiju i posmatrača, pripremaju se hrana i piće za učesnike. Igra se najčešće u društvenim domovima, sportskim salama i drugim objektima. Na kraju turnira ostaju tri ekipe koje se bore za pobjedu i pehare – navodi Karan.

On kaže da mu je želja da takmičenja u kapanju u Republici Srpskoj budu medijski propraćenija, jer u njima učestvuje sve više mladih.

Karan ističe da kapanje vole i Hrvati u Potkozarju, koji na početku igre jednom traže novčić, dok Srbi to rade dva puta.

Srpskacafe.com