katarina panic-nagrada (1)Novinar Srne Katarina Panić iz Prijedora dobitnik je godišnje nagrade UNICEF-a za poseban novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u 2014. godini za priču „Matija Ilić – dječak koji je dobio i bitku i rat“ (http://www.prijedordanas.com/?p=66) objavljenu na našem portalu 10. februara ove godine.

„Ova priča više skriva nego što otkriva. Po želji Matijinih roditelja, u njoj se ne govori o tome kroz šta su oni prošli, nego se oni samo žele zahvaliti svima koji su ih podržali i naglasiti sretan kraj. Ali, u našem društvu kao da nije dovoljna muka što se borite za život svoga djeteta, nego paralelno morate voditi borbu sa sistemom“, rekla je Panić na ceremoniji uručenja godišnjih godišnjih nagrada održanoj juče u Sarajevu.

Ona je navela da roditelji Matije Ilića ne pripadaju onoj grupi roditelja koji nemaju nikakvih primanja i kojima je to najveći problem u liječenju djece, nego su godinama prolazili kroz more administracije u zdravstvenim ustanovama, sticanje prava na skraćeno radno vrijeme, te lavovsku borbu za uključivanje djeteta u predškolsko obrazovanje, gdje se vidjelo da do inkluzije dolaze samo najuporniji.

„Sve vrijeme ih je pratilo lutanje u postavljanju tačne dijagnoze, nerazumljivo odugovlačenje u zakazivanju operacije, odgađanje termina i promjena klinika na kojima bi trebalo da se obavi operativni zahvat, ali i nesaglasnost među ljekarima različitih specijalizacija o pitanju šta s Matijom“, kazala je Panić za naš portal.

katarina panic-nagrada (2)Prema njenim riječima, u medijima su znatno zastupljeni problemi u zdravstvu poput mita i korupcije, glomazne administracije, nedostatka novca u fondovima, loših uslova u javnim zdravstvenim ustanovama, ali nije zastupljeno izvještavanje o pitanjima sujete među ljekarima od koje može zavisiti tok i ishod liječenja.

„To je zid pred kojim se nađete, pred kojim ste potpuno bespomoćni i pred kojim nemate odgovor na pitanje kako dalje. I sa tim su se susreli Matijini roditelji i nakon godina liječenja u jednom gradu jednostavno otišli u drugu državu i sve završili u u kratkom roku. Oni nikada neće saznati kojim bi intenzitetom Matija nadoknađivao propušteno da je operisan odmah nakon što je bilo izvjesno da je operacija jedino rješenje“, dodala je Panić.

Ona je na ceremoniji u Sarajevu rekla da je slučajeva sličnih Matiji sigurno mnogo, da je ona za njega saznala zato što je s njenom kćerkom išao u vrtić, a da o većini djece i roditelja slične sudbine javnost, nažalost, nikad ne sazna.

katarina panic-nagrada (3)„U novinarstvu sam 15 godina, od toga 12 u agenciji SRNA. Ovo mi je prva novinarska nagrada. Konkurisala sam za različite nagrade tri puta i ova treća je sreća. Dolazim iz Prijedora i zato pozivam sve kolege iz manjih sredina da se prijavljuju na konkurse za novinarske nagrade i da se razbije stereotip da nagrade idu samo u Mostar, Banjaluku i Sarajevo“, poručila je Panić.

Godišnje nagrade u ostalim trima kategorijama dobili su novinari Lejla Andrejaš /TV/, Emil Karamatić /radio/ i Nidžara Ahmetašević /štampa/.

U ovogodišnjoj konkurenciji za UNICEF-ovu nalazilo se 48 novinara sa prijavljenih više od 75 radova.

Teme radova obuhvatile su pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite i pravosuđa za djecu kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti.

Osim godišnjih nagrada za poseban novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u 2014. godini, dodijeljena su i specijalna priznanja Adisi Ajdaslić za TV prilog, Velidi Kulenović za radio prilog, Nikoli Vidačkoviću za tekst u novinama i Ani Kotur za tekst na internet.

katarina panic-nagrada (4)„UNICEF kao organizacija koja ima mandat za promociju i zaštitu dječijih prava koja je sa današnjim danom navršila 68 godina smatra da je uloga novinara i medija neprocjenjiva. Vjerujem da će biti proširen krug podrške za ostvarivanje prava svakog djeteta zahvaljujući radu i angažmanu novinara koji su danas dobili nagrade, ali i svih drugih novinara u BiH koji ovo vide kao važno pitanje“, izjavio je predstavnik UNICEF-a Ayman Abu Laban koji je dobitnicima uručio nagrade.

Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada žiri je vodio računa o izboru teme i načinu predstavljanja činjenica i podataka, odnosno odabiru novinarskog ugla.

Osim ovih kriterijuma, žiri je posebnu pažnju posvetio stilu pisanja za novine i web odnosno audiovizuelnoj prezentaciji za radio i televiziju, te procjeni pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme i poštivanju UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja o djeci.

Članovi žirija za ovogodišnji izbor su bili Dragan Bursać, Željko Bajić, Tatjana Spasojević, Martina Krišto-Antelj, Zehra Selman, Nineta Popović i Alema Kazazić.

Foto – UNICEF BiH

MATIJA ILIĆ, DJEČAK KOJI JE DOBIO I BITKU I RAT
http://www.prijedordanas.com/?p=66