U Prijedoru je danas obilježeno 25 godina od formiranja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nakon parastosa u Crkvi Svete trojice položeni su vijenci na centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni” u centru Prijedora, nakon čega je uslijedila svečana akademija u Pozorištu Prijedor.

Obilježavanju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

-U Republici Srpskoj je najvažnije jedinstvo. Svi moraju da se bore za ono što je nacionalni interes, bez obzira na borbu stranaka i pojedinaca, za to svi moramo da se borimo i tu nema odstupanja – rekao je Lukač na akademiji.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je u svom obraćanju da su i Specijalna brigada policije i njen Sedmi odred odigrali veliku ulogu zajedno sa borcima Vojske Republike Srpske u odbrani teritorije RS a posebno u odbrani Prijedora.

-Borci ovog odreda bili su hrabri, odvažni i disciplinovani i imali su jasan cilj, ostati na svom ognjištu i u miru živjeti u Republici Srpskoj. Jedna smo od najorganizovanijih jedinica u RS, jedinstvena i složna u ratu i u miru i kod nas riječ čast nije zaboravljena – rekao je Zlatko Brdar, ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policije.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, nekadašnji borci ove jedinice, porodice njenih poginulih pripadnika, pripadnici Policijske uprave Prijedor, predstavnici ostalih odreda Specijalne brigade policije, narodni poslanici iz Prijedora i drugi gosti.

Sedmi odred Specijalne brigade MUP-a Srpske formiran je 22. februara 1994. godine.

Učestvovao je u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih šest korpusa Vojske Republike Srpske.

Tokom rata je poginulo 114 pripadnika Specijalne brigade MUP-a Srpske, među kojima je i šest pripadnika Sedmog odreda.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com