rtvpd-seminar-privredna komora pdU prijedorskoj kancelariji Privredne komore Republike Srpske, primjereno interesovanju privrednika, a u saradnji sa Poreskom upravom RS, nastavljena je serija seminara na aktuelne teme.

Dijana Komosar, rukovodilac Kancelarije Privredne komore RS u Prijedoru, kaže da se razgovaralo o izmjenama propisa iz oblasti plaćnja poreza, naknada i taksa, jednošalterskom sistemu registracije preduzeća, ali i nekim nedoumicama sa kojim se suočavaju privrednici.

– Seminar je održan u nekoliko gradova, između ostalog i u Prijedoru, a u organizaciji ovdašnje Kancelarije Privredne komore – rekla je Komosar i izerazila zadovoljstvo brojem učesnika i njihovim nastojanjem da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Poreske uprave dobiju direktne odgovore na nedoumice koje imaju.

– Seminar je obuhvatio i niz propisa iz oblasti poreza i doprinosa kojim su poreski obveznici oslobođeni od plaćanja određenih obaveza u 2014. godini, ako su pretrpili štetu u ovogodišnjim poplavama – rekao je Vlado Kovačević iz Sektora za usluge poreskim obveznicima Poreske uprave Republike Srpske.

– Jedna od izmjena koja je dovela do oslobađanja je Zakon o posebnim republičkim taksama gdje je rečeno da obveznici koji su pretrpili štete u poplavama imaju pravo na oslobađanje od plaćanja posebne republičke takse u 2014. godini. Takođe, Zakonom o nepokretnostima je propisano da opština može donijeti odluku da preduzetnici koji su imali štetu na svojim objektima imaju pravo na umanjenje po osnovu poreza na nepokretnosti za tu godinu, što su neke opštine već učinile – rekao je Kovačević.

Jedna od tema, prema njegovim riječima, odnosila se na funkcionisanje i punjenje Fonda solidarnosti RS, a u svjetlu novih odredbi Zakona o koncesionim naknadama.

– Bitno je napomenuti da će koncesione naknade kojim se plaća korištenje dobara u opštoj upotrebi, u smislu proizvodnje električne energije, ubuduće biti znatno veće, a još bitnije da će se 50 posto obračunate naknade uplaćivati u Fond solidarnosti, a drugih 50 posto u korist budžeta lokalne zajednice – rekao je Kovačević.

RTV Prijedor