U organizaciji Kola srpskih sestara iz našeg grada, u nedjelju uveče je u Hotelu „Prijedor“ održan Svetosavski dobrotvorni bal.

Na taj način nastavljena je tradicija organizovanja ove manifestacije.

Oko tri stotine Prijedorčana, uglavnom prosvjetnih radnika, prisustvovalo je ovom događaju.

Bal je ponovo imao humanitarnu svrhu, a sav prihod biće usmjeren za nastavak izgradnje kuće osmočlanoj porodici Milinković iz Crne Doline.

Inače, svetosavske duhovne i svjetovne svečanosti u našem gradu, počele su davne 1891.godine i ta tradicija, sa prekidima, održala se do danas.

U sinoćnjem program Svetosavskog bala učestvovali su članovi Srpskog pjevačkog društva “Vila”, Bora Dugić i Boban Prodanović, članovi Udruženja za očuvanje i njegovanje tradicije iz Prijedora, glumac Dean Batoz te grupa “Nostalgija”.

Kako nam je potvrdila Jadranka Mijić, predsjednica Kola Srpskih sestara Prijedor, tokom bala je od humanitarne prodaje krofni prikupljeno 2.360 KM.

Osim toga, Prijedorčani Olivera Brdar Mirković, Gordan Gambiroža i Aljoša Novaković, pobjednici šeste sezone kulinarskog programa “Luk ili med” koji se emituje na Alternativnoj televiziji, novčanu nagradu od 5.000 KM poklonili takođe su za nastavak izgradnje kuće porodici Milinković iz Crne Doline.

Najsretniji da pronađe zlatnik u krofni bio je direktor Udruženja za očuvanje i njegovanje tradicije iz Prijedor Željko Šormaz.

On je najavio da će novčanu vrijednost zlatnika uplatiti kao pomoć porodici porodici Milinković.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com