Zapošljavanje djece poginulih boraca mora biti među prioritetima, a iskustvo je pokazalo da je neophodano ponovo uvesti programe prekvalifikacija za ovu kategoriju, poručuju iz prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Na području Prijedorske regije, nezaposleno je 178 djece poginulih boraca.

Prijedorčanka Katarina Tomić imala je pet godina kada je ostala bez oca, koji je poginuo kao pripadnik Vojske Rebublike Srpske. Kao stipedista Grada Prijedora, nakon završenog Ekonomskog fakulteta, dobila je mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u Matičnoj službi prijedorske Gradske uprave.

“Ova prilika je izuzetno velika pomoć, jer samim tim se stiče mogućnost za polaganje stručnog ispita što je veliki korak ka stalnom zaposlenju”, rekla je Katarina Tomić.

Zapošljavanje članova porodica poginulih boraca usklađeno je zakonom, navode u prijedorskoj Gradskoj upravi, gdje je trenutno zaposleno 18 pripadnika ove kategorije.

“Od toga su 13 djeca poginulih boraca i pet supruga poginulih boraca. Znači, to je podatak koji je zvaničan iz grada Prijedora, a pored ovih osamnaestoro koji rade u Gradskoj upravi, mi smo trenutno primili još tri pripravnika djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom kroz projekat Vlade Republike Srpske kroz pomoć djeci poginulih boraca sa VSS i zatražili smo od Vlade dozvolu da se primi još jedan pripravnik”, istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Predstavnici prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ističu da je neophodno ponovo organizovati programe prevalifikacija za ovu kategoriju.

“Mi imamo i porodica koje su zaposlene i u Centru za socijalni rad i u bolnici i u Domu zdravlja, u rudniku i ostalim firmama. Zaista, imamo veći broj. Da je dovoljno i nije. Nama je najveći problem što mi imamo dosta te mlade, odnosno već u godinama, koji nisu završili ni srednju školu, njih je najteže zaposliti”, istakla je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Grada Prijedora Zdravka Karlica.

Prema posljednjim podacima prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u ovoj regiji nezaposleno je 178 djece poginulih boraca.

RTRS