-Plaćeni reklamni sadržaj-

I ove godine, kao i svih do sada, Glossa – centar za njemački jezik Prijedor, imala je mnoštvo zanimljivih aktivnosti i programa, koje je uspješno realizovala, naravno, zajedno sa svojim polaznicima.

U okviru primarne djelatnosti, organizovano je mnoštvo standardnih kurseva za djecu i odrasle na svim nivoima u prostorijama Glossa cenra, ali kurseva za medicinske radnike, online i individualnih kurseva.

Polaznik Dragan Novaković, koji je od A1.1 došao do nivoa A2.1 u Glossa centru Prijedor i planira nastaviti i dalje, rekao je da je u Glossu došao da bi naučio i usavršio njemački jezik:

„Njemački jezik je jezik koji je kod nas sve više u upotrebi. Planiram ići u Njemačku ako se neke okolnosti poslože. Za Glossu imam samo riječi hvale. Sve je stvarno super ovdje, od lijepog prostora i ugodnog ambijenta do odličnih predavača.“

Pored kurseva osmišljeno i urađeno je mnoštvo radionica za djecu i odrasle.

Održano je više radionica za djecu u igraonici „Ulica bara“ u Tropic marketu Urije, zatim dječija radionica povodom fašinga u prostorijama Glosse, gdje je učestvovalo 23 djece.

Uspostavljena je saradnja sa dječijim vrtićem „Miki i Mini“ i tu održano nekoliko radionica, a za kraj godine planirana je i novogodišnja radionica za sve polaznike Glosse.

U Glossa centru Prijedor održana je i prezentacija „Glossa Sommer“, gdje je koordinator programa Aljoša Preradović iz Banje Luke prisutnima približio sam program ljetne škole njemačkog jezika u Beču i Gracu i pokazao im kako je to izgledalo proteklih godina.

I ove godine je Glossa organizovala takmičenje u znanju njemačkog jezika za djecu i omladinu od 12 – 18 godina i nagradila svoje pobjednike vrijednim nagradama u vidu besplatnih kurseva. U ponudi su bili i ljetni kursevi za djecu i odrasle.

Dva puta u ovoj godini oranizovane su sedmice besplatnog testiranja nivoa znanja njemačkog jezika za građane, kao i sedmice probnih časova, gdje su građani mogli besplatno da prisustvuju željenom kursu.

Za najmlađe organizovan je i izlet „Pozdrav ljetu“ u parku kraj Bereka, uz brojne igre i facepainting.

Održano je i filmsko veče u kafiću „Global“, gdje su posjetioci mali priliku gledati film „Kokowääh“, naravno, na njemačkom jeziku. Organizovani su i info-štandovi u centru grada, gdje su građani mogli dobiti sve potrebne informacije o cjelokupnoj ponudi Glossa centra.

U čitaonici Biblioteke „Ćirilo i Metodije“ održana je i prezentacija „Goethe ispiti od A-Ž“, gdje su certifikovani ipitivači Goethe-Instituta kroz predavanje i radionicu upoznali prisutne sa formom Goethe ispita na svim nivoima i objasnili šta to trebaju da znaju da bi položili određeni nivo.

Kako bi pokazali da u Glossa centru, osim učenja njemačkog jezika, znaju i da slave, da se druže i zabavljaju, organizovan je i „Oktoberfest 2018“ u Life klubu, za polaznike, ali i za ostale posjetioce.

Jedan od najznačajnijih događaja je i ove godine bio „Dan otvorenih vrata“, u okviru kojeg su organizovane tri radionice, dječija radionica, radionica za početnike i radionica za zdravstvene radnike.

U prvoj radionici su djeca kroz igru, priču, bojenje i crtanje učili riječi njemačkog jezika, a po želji su mogli da postanu i super heroji ili likovi iz crtića sa maštovito oslikanim maskama i zanimljivim detaljima na licu (facepainting).

Radionica za početnike se zbog velikog broja zainteresovanih odvijala u dvije učionice. Pripremljeno je mnoštvo zanimljivih materijala, koji su svojim šarenilom privlačili posjetioce da sjednu i počnu da se „igraju“, npr. da spajaju nazive i slike određenih stvari i pojmova ili da slažu jednostavne rečenice na njemačkom jeziku.

Posebno zanimljiva bila je radionica za medicinare, na kojoj su simulirane „situacije u ambulanti“ pravih, pravcatih doktora i „lažnih“ pacijenata. Učesnici i glavni akteri ove radionice bili su dr Dario Dodoš, hirurg i dr Senad Selimović, specijalista interne i opšte medicine, koji su donijeli ponešto od svoje ljekarske opreme i uspješno dali “dijagnoze i terapiju” svim pacijentima i to na odličnom njemačkom jeziku. “Pacijenti”- polaznici, posjetioci, predavači – bili su vrlo kreativni u smišljanju “simptoma” različitih bolesti, tako da je bilo mnoštvo smiješnih i duhovitih dijaloga u improvizovanoj „ambulanti“.

Povodom ove radionice dr Dodoš, koji je već na B2 nivou, rekao je da je to dobro ogranizovana prezentacija učenja njemačkog jezika, te da je ovaj jezik najpopularniji kod nas trenutno, ujedno dodajući:

„Moji razlozi za učenje njemačkog jezika su kao i kod većine polaznika da se stvari u životu pokrenu nabolje, jer smatram da čovjek koji ne govori bar jedan strani jezik ne može se ubrajati među intelektualce.“

„Moj razlog za učenje njemačkog jezika je jednostavan, ja volim taj jezik i ta ljubav ima korjene još u ranoj mladosti kada sam putovao u Austriju kod oca i ostale rodbine. Sada sam riješio da obnovim i unaprijedim svoja znanja jer je svijet postao jedno malo selo, gdje je komunikacija jako bitna, a jezik najvažnije oružje“, rekao je ovim povodom dr Senad Selimović i dodao da je jako zadovoljan profesionalnošću, stručnošću i organizacijom u Glossi, te da će i pored toga što je već na B2 nivou, nastaviti pohađati i dalje kurseve. Našalio se da su „pacijenti“ bili izvanredni, da su postavljene „tačne dijagnoze“ i da se nada da će im pomoći „terapija“ koju su on i kolega „prepisali“.

Za koordinaciju i uspješnu realizaciju svih aktivnosti pobrinula se Aleksandra Manojlović, poslovođa prijedorske poslovnice Glossa centra, koja je rekla da je „Dan otvorenih vrata“ protekao jako dobro, da je bilo mnoštvo posjetilaca, koji su imali priliku da se upoznaju sa svim što Glossa nudi, ističući posebno upoznavanje sa platformom preko koje se provode online-kursevi za polaznike koji nemaju vremena ili iz drugog razloga nisu u mogućnosti da pohađaju kurseve u učionici.

„Ono što mi nudimo, nisu samo standardni kursevi već i kursevi za medicinske radnike, online-kursevi, prevođenje svih vrsta tekstova, Glossa Sommer i još mnogo toga“, kazala je Manojlovićeva i dodala da su učesnici na radionicama imali priliku da nešto više nauče, da se druže i zabave.

Još je važno istaknuti da u Glossi rade predavači njemačkog jezika koje je sertifikao Goethe institut, kao i ovlašteni sudski tumači za njemački jezik.

Predavači su se i ove godine dodatno usavršavali na brojnim seminarima koje su organizovali Huber Verlag, Goethe-Institut i Glossa centar u Banjoj Luci.

Tako je protekla i peta godina rada i postojanja Glossa – centra za njemački jezik Prijedor, jer je, kao što znamo, ovaj Centar u Prijedoru počeo sa radom još 2013. godine.

Suzana Stupar