Danas je održan nastavak 20. sjednice Skupštine grada Prijedora, a pred odbornicima se našlo 19 tačaka dnevnog reda.

Posebnu pažnju privukla je informacija o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske koje se nalazi na teritoriji grada Prijedora.

Šef odborničkog kluba SDS-a Radenko Stijepić postavio je pitanje kako se u zakup može davati zemljište koje je uknjiženo kao vlasništvo “Poljoproizvoda”.

-“Poljoproizvod” ima sudsku presudu Okružnog i Vrhovnog suda. I mi ne možemo davati u zakup zemlju koja nije vlasništvo Republike Srpske. Ja sam upozorio da to može doći na naplatu sa budžeta grada. A mi smo ovdje da branimo interese građana koji su nas izabrali na ove funkcije -rekao je Stijepić.

Gradonačelnik Milenko Đaković napomenuo je da je u ovom slučaju grad Prijedor samo dao tehničku podršku, jer zemljište na korištenje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Ipak, gradonačelnik j naglasio da je potrebno što prije riješIti ovaj i slične sudske postupke, jer neriješena imovinsko-pravna pitanja koče dalji razvoj grada.

-Ja imam nezvanične informacije da je dio sudskih postupaka, u koje ulazi i zemljište namijenjeno za industrijske zone, još uvijek u dugim procesima. Želimo da se to što prije privede kraju. Jer mi ćemo veoma bRzo imati potrebu za još zemljišta za potrebe privrede – kaže Đaković.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i prijedlog zaključka o utvrđivanju Zoning plana južnog dijele urbanog područja Prijedora. Usvojen je i Akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije za period 2018-2019. Pored toga, treba napomenuti da je Dalibor Pavlović novi šef kluba odbornika SNSD-a. Do sad je tu funkciju obavljao Dragoslav Kabić, koji će u naredne četiri godine biti poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Usvojen Izvještaj o realizaciji Plana kapitalnih investicija za 2017.

Planom kapitalnih investicija grada Prijedora za 2017.godinu bila je predviđena realizacija 103 projekta,a realizovano je ili se kontinuirano realizuje 62 projekta što pokazuje 54 odsto ostvarenja planiranih projekata. Iz izvještaju gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu te Odsjeka za strateško planiranje navedeno je da je ukupno bilo planirano 34.431.634 KM, a da je realizovano oko 9.438.168 KM odnosno oko 27,41 odsto sredstava u odnosu na plan.

“Od tih sredstava, najviše je obezbijeđeno iz budžeta grada, tačnije 3.396.573 KM, dio od 1.085.751 KM su kreditna sredstva, a sa nivoa Republike Srpske 2.563.136 KM, dok su ostala sredstva obezbijeđena preko javnih preduzeća, privatnih izvora, projekata EU i donatora”, navodi se u izvještaju koji su odbornici Skupštine grada usvojili na današnjoj 20. sjednici.

Najviše je realizovano projekata u društvenom sektoru, tačnije 14 djelimično realizovanih i pet završenih projekata vrijednosti oko 6,5 miliona KM što je 40,74 odsto planiranih sredstava i što je ocijenjeno kao dobar pokazatelj obzirom da su u okviru ovog sektora sadržani projekti infrastrukturnog karaktera.

U ekonomskom sektoru broj započetih i u potpunosti realizovanih projekata iznosi 14,43 odsto ili 34 projekta, a u sferi zaštite životne sredine 7,12 odsto ili devet projekata.

Inače, Plan kapitalnih investicija usvojen je za period 2015-2017.godine i predvidio je realizaciju 150 projekata, i to 55 u ekonomskom, 53 u društvenom i 42 u sektoru zaštite životne sredine, ukupne vrijednosti 140.712.100 KM.

Odbornici su na zasjedanju usvojili Izvještaj o radu Privrednog savjeta grada za 2017.godinu, o radu Dječijeg vrtića ” Radost” te Akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije.
O obrazovanju

Od 2006. do 2018.godine , broj učenika u danaest prijedorskih osnovnih škola manji je za 2051 učenika, a u šest srednjih za 3237 učenika. U Informaciji o školskoj 2017/18.godine koja se danas našla pred odbornicima Skupštine grada navedeno je da su dugogodišnja ekonomska kriza, pad nataliteta, negativna stopa prirodnog priraštaja , nezaposlenost mladih, migracija stanovništva osnovni faktori koji su statistički uveli Prijedor u područje nepovoljne demografske strukture.

“Samo u školskoj 2017/18. godini broj učenika je manji za 385 učenika, i to u osnovnim školama za 167,a u srednjim školama za 218 učenika, tako da se taj negativni trend godinama nastavlja”, navedeno je u ovoj Izvještaju.

Prosječna ostvarena srednja ocjena 5338 upisanih osnovaca tokom školske 2017/18. godine je iznosila 4,0 dok je kod 2517 srednjoškolaca ona iznosila 3,77.

Ukupan broj opravdanih i neopravdanih izostanaka kod osnovaca iznosio je 184.155 što je u poređenju sa prethodnom godinom manje za 3,75 odsto, a što je još važnije je da je broj neopravdanih izostanaka iznosio 0,69 odsto ukupnih izostanaka. Kod srednjoškolaca broj je izostanak je 150.677.

“Osnovni razlog izostanaka je što su od ukupno upisanih 2517.učenika, njih 1380 ili 54,82 odsto đaci -putnici od kojih većina putuje duže od četiri kilometara što je često uzrok kašnjenja ili izostajanja sa nastave” navodi se u Izvještaju Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Odbornici su se nakon rasprave povodom ovog izvještaja složili da je i dalje potrebno pratiti uslove rada u ustanovama obrazovanja, obezbijediti sredstva za izgradnju nedostajuće infrastrukture u školama, njihovu rekonstrukciju , sanaciju i adaptaciju, opremanje škola kao i poboljšati učenički, kao i standard prosvjetnih radnika.

Međutim, svi su bili složni u ocjeni da se mora predložiti set mjera za pobošljanje populacione politike Republike Srpske u narednom periodu kako bi se najavljeni novi trend porasta broja učenika u tekućoj školskoj 2018/19.godini od 30 u osnovnim i 50 u srednjim školama dalje nastavio.

Razriješen Tihomir Timarac

Odbornici Skupštine grada Prijedora razriješili su danas na 20. zasjedanju , na prijedlog gradonačelnika Milenka Đakovića, Tihomira Timarca vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj , komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

O ovoj tački dnevnog reda, osim pitanja šefa Kluba odbornika SDS-a Radenka Stijepića, šta je razlog razrješenja, rasprave nije bilo.

Odbornicima je pročitano obavještenje da, budući da je Timarcu istakao treći tromjesečni period obavljanja funkcije vršioca dužnosti načelnika ovog odjeljenja, povučena slijedeća tačka dnevnog reda kojom je bilo predviđeno donošenje Rješenja o njegovom ponovnom imenovanju za vršioca dužnosti načelnika odjeljenja.

“Poslove rukovođenja Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove će obavljati gradonačelnik od dana razrješenja Tihomira Timarca do imenovanja novog načelnika Odjeljenja”, navedeno je u ovom obavještenju.

Tihomir Timarac, inače diplomirani inženjer građevinarstva imenovan je na ovu dužnost 7.marta 2018.godine nakon što je na prijedlog gradonačelnika, Skupština grada na 15.zasjedanju smijenila tadašnjeg načelnika Radana Vukadinovića.

www.prijedorgrad.org