zasto su prazne djecije kolijevke (1)-Eksperti za demografiju su najavljivali da će početkom 21. vijeka u Srbiji živeti 40 miliona stanovnika i 27 miliona Srba, a njih je danas, prema popisu iz 2011. godine, tek 5 miliona i 900.000 – upozorila je mr Biljana Spasić, profesor, publicista i demograf iz Kragujevca, tokom javnog predavanja pod naslovom „Zašto su prazne dječije kolijevke“ u prijedorskom pozorištu, a u organizaciji Svetosavske omladinske zajednice.

Narod koji ne ljulja kolijevke, prema njenim riječima, ne gleda u budućnost, jer je „bijela kuga“ dramatično prisutna u Srbiji, a nešto manje i u Republici Srpskoj, prvi alarm koji upozorava da nešto treba preduzeti da se ne doživi sudbina Hazara, Etruraca i drugih naroda koji su, koliko juče, bili na geografskoj mapi svijeta.

-Šta se dešava sa srpskim narodom ako je Pavle Šafarik ostavio zapis da je Srba 1840. godine bilo pet i po miliona, a danas 5 miliona i 900.000? Kako je moguće da su se Srbi za 175 godina uvećali samo za 400.000 ljudi? – upitala se Biljana Spasić, podsjetilvši da se broj stanovnika u RS svake godine smanjuje za 3.818 ljudi, a da u Srbiji, zbog „bijele kuge“, svake godine nestaje grad od 35 hiljada stanovnika.

Tekst – RTV Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
zasto su prazne djecije kolijevke (2) zasto su prazne djecije kolijevke (4) zasto su prazne djecije kolijevke (3)