Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor, 12.11.2018. godine, održalo je redovnu konferencija za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec oktobar tekuće godine.

Tokom uvodnog izlaganja, načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić je naveo da je u mjesecu oktobru na području koje operativno pokriva ova Uprava održano povoljno bezbjednosno stanje.

Tokom mjeseca oktobra evidentirano je šest krivičnih djelo protiv života i tijela a koja su rasvijetljena.

U izvještajnom periodu u oblasti imovinskih krivičnih djela evidentirano je krivično djelo „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ kom prilikom je nepoznato lice oštetilo pneumatike na 53 putnička automobila. Od strane policijskih službenika lice je identifikovano. Takođe policijski službenici su preduzeli niz mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela „Teška krađa“ nad porodičnim kućama na području Kozarca, gdje je tom prilikom rasvijetljeno deset krivičnih djela.

Načelnik je istakao da je u mjesecu oktobru identifikovano pet lica a radi se o državljanima Hrvatske, koja su nudeći na prodaju razne predmete i usluge od oštećenih građana otuđila veću sumu novca, čime su počinila pet krivičnih djela „Prevara“, „Krađa“ i „Lažno predstavljanje“.

Načelnik je naveo da je u toku mjeseca oktobra na području PU Prijedor identifikovano ukupno 66 migranat, te da nije bilo evidentiranih krivičnih djela i prekršaja počinjenih od strane ovih lica. PU Prijedor preduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti te ostvaruje saradnju sa Terenskim centrom Banja Luka i pripadnicima Granične policije BiH.

Načelnik Ivanić je stanje javnog reda ocijenio kao stabilno i dobro, te je naveo da je u ovoj oblasti ostvaren kontinuitet u pogledu smanjenja broja narušavanja javnog reda i mira. On je takođe naveo da u oblasti bezbjednosti saobraćaja nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgode sa smrtno stradalim licima.

Ovom prilikom je apelovao na građane koji posjeduju oružje za ličnu bezbjednost, da su u obavezi da do 31. decembra 2018.godine izvrše zamjenu oružnih listova kojima je istekao rok važenja.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović je naveo da je u mjesecu oktobru zabilježeno blago povećanje broja izvršenih krivičnih djela (80/72) ali je kao i do sada ovo povećanje pratila i veoma dobra otkrivačka djelatnost policijskih službenika ove uprave tako da je procenat rasvjetljenosti KD po nepoznatom izvršiocu u oktobru 77 % a procenat ukupne rasvjetljenosti 90%.

On je napomenuo da se ovaj blagi porast KD u oktobru a i u prvih deset mjeseci ove godine uglavnom odnoszi na KD sa manjim stepenom društvene opasnosti. Na KD protiv opšteg kriminaliteta i dalje otpada najveći broj evidentiranih KD 66, a u odnosu na isti peirod prošle godine došlo je do smanjenja izvršenik KD krađa i teških krađa. U oktobru ove godine krađa i teških krađa je evidentirano ukupno 19 a u istom periodu prošle godine 28.

U oktobru je i dalje zadržan pozitivan trend rješavanja KD gdje su objekat napada bila PMV tako da su u ovom mjesecu evidentirana tri KD otuđenja motornih vozila a rasvjetljena su dva KD i vozila vraćena vlasnicima. Iz ove oblasti kriminaliteta u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je deset KD otuđenja motornih vozila od kojih je osam rasvijetljeno a vozila su vraćena vlasnicima.

Oblast privrednog kriminaliteta u desetom mjesecu je obilježio nastavak akcije „Uplatnica“ te su nadležnom tužilaštvu protiv dva lica podnesena dva izvještaja zbog počinjena četiri KD. Nastavljene su i aktivnosti na evidentiranju i procesuiranju izvršenih KD iz ove oblasti a posebno onih koji imaju obilježja koruptivnog karaktera. U prvih deset mjesecu ove godine evdentirano je devet KD zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja u odnosu na jedno u istom periodu prošle godine.

U oktobru su protiv lica koja su se bavila zloupotrebom opojnih droga podnesena 4 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i 5 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović je istakao, da je u mjesecu oktobruiz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano45prekršaja ili za 16 % manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.Evidentirano je smanjenje prekršaja ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija za 80%. Svi javni skupovi protekli su bez incidenata.

U oktobru mjesecu evidentirano je 74 saobraćajne nezgode ili 24% manje u odnosu na uporedni period prethodne godine. U mjesecu oktobru nisu evidentirane saobraćajne nezgode u kojima je bilo smrtno stradalih lica, dok su u istom periodu 2018. godine evidentirane dvije takve nezgode. Za 30 % smanjene su i nezgode sa teže i lakše povrijeđenim licem. Ukupno je uočeno i evidentirano 2497 prekršaja.

Iz saobraćaja je isključeno 243 vozača, od čega zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 180 vozača ili u prosjeku 6 vozača dnevno.

U toku mjeseca oktobru realizovane su pojačane kontrole brzine kretanja motornih vozila pomoću radarskog sistema Dual, kao i republička akcija pojačane kontrole korištenja bezbjedonosnog pojasa, posebno prilagođene sjedalice prilikom prevoza djece u vozilu i upotrebe mobilnog telefona prilikom vožnje.

Apel na vozače traktora, pješake i vozače bicikla da posvete pažnju poštivanju zakonskih propisa u pogledu obaveznog korištenja svjetloodbojnih i reflektirajućih materija i uređaja, u cilju potrebne vidljivosti u uslovima noćne vožnje ili kretanja.

PU Prijedor