Prijedorsko Udruženje građana za pomoć oboljelima od astme „Anemona” postoji već 11 godina.

Okuplja oko 700 članova uzrasta od 3 do 20 godina.

Proteklog mjeseca, 16 djece oboljelih od astme boravilo je na Kozari.

-Ova “vazdušna banja” ugostila je članove “Anemone”koji su imali vježbe disanja. Jutarnja šetnja daleko od maglovitog Prijedora je učinila da se djeca bolje osjećaju. Osim toga, kao i svaki put, ponovili smo gradivo o astmi te obišli mnoge lokacije na našoj “krajiškoj ljepotici”, kako one istorijski značajne, tako i nove sadržaje koja ova planina nudi – kaže Ilinka Macura, predsjednica ovog Udruženja.

Ona se zahvalila motelu “Bijele vode” na usluzi i dočeku.

-Naši prijatelji dobro paze na djecu, često ih obraduju slatkišima i voćem, uvijek imamo popust na cijenu smještaja a nije im strana ni donacija komplet boravka djece na planini – dodala je Macura.

Treba reći da je dio djece iz “Anemone” na Kozari boravili i tokom ljeta uz pomoć Gradske uprave Prijedora.

Kao i prethodnih godina dio mališana oboljelih od astme bio je i na moru zahvaljujući vlastitim sredstvima Udruženja.

Nedavno je u prostorijama prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović” održana i Škola astme za oboljelu djecu i njihove roditelje.

Odlascima na Kozaru i more, Školama astme i disanja, ali i podjelom novogodišnjih paketića koje dobiju donacijama svojih prijatelja, u “Anemoni” pokušavaju da malim Prijedorčanima oboljelim od astme i njihovim roditeljima, barem malo olakšaju neprestanu borbu sa ovom bolesti.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Udruženje Anemona