U Prijedorskoj regiji još se traga za 52 borca i 83 civila srpske nacionalnosti, nestalih u prošlom ratu.

Sve je manje nade da će oni ikada biti pronađeni, ističu iz organizacija proisteklih iz rata.

Kako kažu, nezadovoljni su radom Instituta za traženje nestalih osoba u BiH, koji ni deset godina od osnivanja nije napravio centralnu evidenciju nestalih u Bosni i Hercegovini.

Godine prolaze, a tuga ne jenjava, svjedoči Lazo Marčetić iz Prijedora. U septembru ’95, tokom borbi na Krupskom ratištu, njegovom sinu Đorđu gubi se svaki trag. Godinama ga je tražio, kucao na sva vrata, ali bez uspjeha. Vremenom je utihnula i nada da će sina bar dostojno sahraniti.

– Samo da znam gdje bih otišao, gdje da zapalim svijeću. Ovako, palim svijeće ali mi se i ne pali. Imam osjećaj kao da će se pojaviti odnekud, kaže Lazo.

Dvadeset šest godina duga je i agonija Danice Guska. Njen muž Nedeljko nestao je na Grabežu kod Bihaća u novembru ’92. Svih ovih godina bezuspješno je tragala za njim. Nadu joj je ulijevalo svjedočenje da je nakon nestanka viđen živ.

– Јedna žena ga je vidjela i prepoznala, u bihaćkom zatvoru, to je bilo odmah na početku. Tada je nestalo njih osam iz našeg sela. Do danas sam ga tražila, ali sad sam izgubila svaku nadu, navodi Danica.

A sve manje nade imaju i ostale prijedorske porodice nestalih. Najvećeg krivca vide u Institutu za traženje nestalih osoba u BiH, koji od osnivanja, 2008. godine, do danas, favorizuje bošnjačke žrtve, dok srpske slučajno ili namjerno – zanemaruje.

Nedopustivo je, kažu, da nakon svih ovih godina, nije napravljena niti centralna evidencija nestalih, kojom bi se mnoge stvari razjasnile.

Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih porodica i nestalih civila Prijedor, ističe da postoje svi podaci, svako ime i prezima, ali da je nažalost politika upletena u čitav taj proces.

Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacija Prijedor ističe da je socijalni status tih porodica poprilično riješen, mada se nikada ne može reći da je to 100 odsto riješeno

U Republici Srpskoj još se traga za 1.662 osobe. Tokom prošle godine identifikovano je 13 nestalih Srba, dok je ove godine utvrđen identitet tek njih šest. Zbog svega toga, neophodno je nadležnosti za pronalazak nestalih Srba prenijeti sa državnog na entitetski nivo, smatraju u organizacijama proisteklim iz rata.

RTRS