Protekle srijede, 24. oktobra 2018. godine, na Sajmu knjiga u Beogradu promovisan je roman Leontija Rakovskog “Generalisimus Suvorov”, u prevodu na srpski jezik profesora Vladimira Krčkovskog u izdanju Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Pokrovitelj ovog izdavačkog poduhvata za popularizaciju ruske kulture i književnosti bio je grad Prijedor, a podršku je pružio i Ruski kulturni centar “Ruski mir” u Banjaluci, koji je o prevodu romana na srpski jezik obavijestio rusku i svjetsku javnost putem medija Fonda „Ruski mir“.

Promociju u Beogradu je organizovao Krajiški kulturno-istorijski centar Beograd uz prisutvo brojne publike i gostiju, predstavnika novinskih i izdavačkih kuća, organizacija i udruženja sa kojima ovaj centar ima plodnu saradnju.

Na promociji su govorili autor prevoda, PrijedorčaninVladimir Krčkovski, direktor Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz, profesor dr Nina Šurlan, prevodilac i publicista Ranko Gojković i organizator promocije Mirko Radaković, predsjednik Udruženja Krajiški kulturno-istorijski centar Beograd.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov je ruski vojskovođa i nacionalni heroj Rusije. Vojnu karijeru počeo je kao potporučnik, a završio kao generalisimus i trostruki feldmaršal – Ruske imperije, Austrijskog carstva i Kraljevstva Sardinije. U bitkama je ostvario 62 pobjede, a nikad nijednu nije izgubio, pa ni onda kada je neprijatelj bio višestruko nadmoćan. Herojstvo i vojno znanje Aleksandra Suvorova doprinijeli su ogromnom ugledu, časti i slavi ruske države. Malo je poznato da su se u armiji Aleksandra Suvorova nalazile srpske vojne jedinice i srpski oficiri.

Izdavači knjige pozvani su da predstave knjigu u brojnim gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Za sada je prihvaćen poziv za predstavljanje ove knjige u opštini Žitište 25. novembra 2018. godine.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com