Nezaposlenost na području grada Prijedora je dugoročna i strukturna. Dugoročna nezaposlenost je rezultat konfliktnih, postkonfliktnih i tranzicionih dešavanja u poslednjih nekoliko godina, koja su generisala strukturne poremećaje, koji su danas veoma izraženi na lokalnom tržištu rada. Strukturni poremećaji se manifestuju kao neravnoteže između ponude i potražnje za radnom snagom na osnovu vrste zanimanja i nivoa kompetencija. U kvalitativnom pogledu, ponuda radne snage na lokalnom tržištu rada značajno odstupa od zahtijeva i očekivanja lokalne privrede.

Projekat „Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta“ se realizuje u okviru krovnog projekta podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), a finansira Evropska unija (EU). Projekat je osmišljen kako bi se kroz lokalno partnerstvo kreiralo stimulativno okruženje za intervencije na lokalnom tržištu rada, koje u kratkom roku za rezultat imaju veću zaposlenost lica sa evidencije ZZZRS-PD, odnosno otvaranje održivih radnih mjesta.

Prema procjenama partnera, potencijal za (samo)zapošljavanje je u djelatnostima kao što su: poljoprivreda i proizvodnja hrane, prerađivačka industrija (metaloprerada, drvoprerada/proizvodnja namještaja, sektor tekstil/koža/obuća) i primjena informaciono-komunikacionih tehnologija. Planirani programi su u skladu sa zanimanjima, radnim mjestima i vještinama neophodnim za pomenute djelatnosti.

U skladu sa aktuelnom potražnjom i zahtijevima lokalne privrede, trenutno su u realizaciji programi osposobljavanja za sljedeća zanimanja, odnosno poslove:
-Varilac MIG-MAG postupkom,
-Plastenička proizvodnja,
-Specijalista za web programiranje i administraciju baza podataka i
-Poslovno planiranje za preduzetnike početnike (start-up).

Programi osposobljavanja koji će se realizovati u narednom projektu su za sljedeća zanimanja, odnosno poslove:
-Metalostrugar/CNC operater,
-CNC operater za drvnu industriju,
-Tapetar,
-Šivač i
-Izrada gornjih dijelova obuće.

Projektni tim koji je zadužen za operativno provođenje projekta čine:
-Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD,
-Grad Prijedor,
-JU „Zavod za zapošljavanje Republike Srpske“ – Filijala Prijedor,
-JU „Mašinska škola“ Prijedor,
-Udruženje drvoprerađivača „Klaster Drvo-PD“ Prijedor i
-„Edna metalworking“ d.o.o.

PREDA-PD