Više hiljada posjetilaca prisustvovalo je nedjeljnoj štraparijadi u Omarskoj kod Prijedora koja se održala po treći, ujedno i posljednji put u odličnoj organizaciji porodice Erić.

Na ovoj manifestaciji koja se održava nedaleko od motela „Peti neplan“ učestvuju uzgajivači konja iz Republike Srpske i Federacije.

Fond nagrada za pobjednike bio je 11.100 KM u tri kategorije te dodatna kategorija samaca.

Parovi konja kao i samci takmiče se ko će biti najbrži u vuči balvana.

U lakoj kategoriji pobjedu je slavio Čedomir Dujdup sa svojim konjima, dok je titulu srednje kategorije ponio čuveni Zis, Milorad Stojanović iz Smoljane, a teška kategorija pripala je Gas Petrolu i Drvodex-u sa konjima Tarzanom i Herkulom.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da se na ovaj način otrgnu od zaborava stari običaji ovog kraja, među kojima je i nadmetanje konja.

Na svom facebook profilu, porodica Erić koja je tri godine zaredom vlastitim sredstvima organizovala ovu štraparijadu bez ičije pomoći, zahvalila se svima te su pojasnili zbog čega je ova jedna od najkontoverznih štraparijada bila posljednja.

Nikola Erić, domaćin i organizator poručio je svim štraparima i ljubiteljima ovog sporta da je nedjeljna štraparijada u potpunosti bila uspješna i istakao da im je cilj bio da prikažu svima da u Omarskoj žive pitomi i ujedno dragi ljudu, što se po komentarima može i zaključiti.

-Pošto se sve odigravalo u našoj režiji zadnje 3 godine i pošto smo sve sami finansirali bez ičije pomoći, osjećamo se ponosni i uspješni u ovome što smo radili do sada. Zbog svojih obaveza, poslovnih planova i naše neuspješnosti u takmičarskom dijelu napuštamo takmičarski i organizacioni dio štraparijada – stoji u obrazloženju Erića.

On je još dodao da će nastaviti da voli svoje ljubimce i promoviše svoj rad na drugim poljima.

-Moji usponi i padovi u životu se ne mogu mjeriti novcem niti bilo kojim materijalnim stvarima. Ljubav prema konjima živi u našim srcima i duši – navodi Erić.

U pauzi štraparijade, publika je uživala u orijentalnom plesu djevojaka iz Oriental Dance Studio Oriana & Oria, te u muzičom dijelu sa poznatim Gocijem i Lazom.

Kao i obično voditelj je bio neprevaziđeni majstor Stanislav Jakica.

Naredno druženje uz štraparijadu je u nedjelju, 29.07.2018.godine u Međuvođu kod Kozarske Dubice.

Tekst I foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com