Porodica Matijaš iz Gornjih Orlovaca kod Prijedora, koja na dvadesetak dunuma voćnjaka ima 1.600 stabala šljive, može se pohvaliti zaista bogatim rodom. Ove godine očekuju da u voćnjacima uberu četrdesetak tona šljive.

A koliko je dobro rodila, najbolje ilustriraju do zemlje savijene ili od roda pokršene grane voćki. Za sada je na berbi angažirana porodica, najviše supružnici Tanja i Simo, koji voće trenutno plasiraju po pijacama, tržnim centrima, manjim trgovinama.

– Šljiva jeste prerodila, ali je uprkos tome, dobrog kvaliteta. U početku smo za kilogram dobivali marku, sad između 60 i 70 feninga. Što je najvažnije, ne dozrijevaju sve u isto vrijeme nego, s obzirom na to da je riječ o različitim sortama, u razmacima od po dvadesetak dana, što je dobro zbog prodaje, ali i berbe – kaže Simo.

Planiraju da će šljivu, kao i ranijih godina, otkupiti Fabrika za preradu voća “Prijedorčanka”.

– Rješenje bi bila i hladnjača. Ima najava da bi mogla da se gradi, o tome se uveliko priča – ističe Simo, koji je u Gornjim Orlovcima nastavio porodičnu tradiciju uzgajanja voća.

Osim nekoliko sorti šljive, od čačanke preko stenlija do ljepotice, tu je i po stotinu stabala jabuke i kruške.

Peku i rakiju

Matijaši će od šljive koju ne prodaju, napraviti rakiju u kotlu koji je u Matijaše stigao davne 1935. godine, kad je rođen Simin otac. “Veseli stroj” i danas je u funkciji, a godišnje ispeku između 500 i 1.000 litara rakije. I sve prodaju.

Dnevni avaz