Pedeset porodica izbjeglih i raseljenih lica u Prijedoru dobiće ključeve stanova u zgradi izgrađenoj u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Ceremonija uručenja ključeva biće upriličena u petak, 13. jula 2018. godine sa početkom u 13.00 sati ispred novoizgrađene zgrade u Prijedoru, Pećani, ulica Meše Selimovića.

Potprojektom BiH3 vrijednosti oko 34 miliona KM planirana je izgradnja 27 zgrada sa 552 stana namijenjena za smještaj interno raseljenih porodica i porodica izbjeglih iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Pored ove zgrade, u gradu Prijedoru se gradi još jedna zgrada sa 32 stana, a u Republici Srpskoj grade se 3 zgrade u Banja Luci (48 stanova), Bijeljini i Derventi (po 30 stanova), Gradišci (32 stana), Bileći i Brodu (po 15 stanova), Vlasenici (20 stanova), Foči (12 stanova), Prnjavoru (14 stanova) i općini Istočno Novo Sarajevo (6 stanova).

U Federaciji BiH već su izgrađene zgrade u Foči FBiH (9 stanova), Pale-Prači (6 stanova), Tuzli i Bosanskom Petrovcu (po 20 stanova), te u Ilidži-Sarajevo (18 stanova).

U toku je izgradnja zgrada u Zenici (62 stana), Olovu (16 stanova), Jajcu (7 stanova), Goraždu i Kaknju (po 20 stanova), a u Tuzli gdje se gradi još jedna zgrada sa 34 stana.

U Brčko Distriktu BiH biće izgrađeno ukupno 16 stanova u 2 zgrade.

Stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja predviđeno je i potprojektom BiH6 ukupne vrijednosti oko 36 miliona KM za čije finanisranje je Skupština donatora RSP nedavno odobrila sredstva. Uz obnovu 235 kuća, u okviru ovog potprojekta izgradiće se još 24 zgrade sa ukupno 380 stanova, od kojih 255 stanova u 18 općina FBiH i 125 stanova u 6 opština RS.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Refional Housing Programme