Tačno u podne, 5. juna 2018. u prijedorskom Muzeju Kozara je četrdesetak ljudi prisustvovalo prezentaciji i panel diskusiji pod nazivom KREATIVNE INDUSTRIJE, BEZ DIMNJAKA. Događaj je okupio najviše gradske čelnike, menadžment Agencije za lokalni razvoj PREDA i, najvažnije, predstavnike lokalne kreativne industrije(KI), nezavisne stručnjake iz sektora kulture, IT profesionalce i samostalne društvene preduzetnike.

Ovaj događaj je imao za cilj da podseti na ekonomsku i socijalnu vrednost kreativnih industrija, i to kao generatora ekonomskog rasta, ali i vitalne snage u socijalnoj tranziciji. Moderator Andrej Bereta, kustos- istoričar umetnosti, je, nakon uvodne reči, imao prezentaciju o osnovnim pojmovima vezanim za definisanje i poziciju u savremenom društvu široke oblasti kreativnih industrija, a nakon toga je predstavio trojicu panelista. Goran Rodić, programski menadžer PREDA, je svoju prezentaciju usredsredio na ekonomski aspekt KI, kao industriju sa najvećim rastom na globalnom nivou, trudeći se da istakne važnost saradnje predstavnika KI i ključnih ekonomskih aktera na lokalu, na osnovu odličnog uvida u ekonomske tokove Opštine Prijedor. Danilo Grbić, muzički producent i preduzetnik u kulturi, je predstavio sopstveni start- up projekat QUORIO, u potpunosti razvijen u Prijedoru, a predviđen za veoma kompetitivno svetsko tržište. Otvoreno je govorio o izazovima razvoja jednog projekta sa ograničenim resursima u lokalnoj zajednici, istakavši, pri tom, veliki potencijal za mnoge nezavisne kreativce, poput njega, u smislu udruživanja snaga radom na zajedničkim projektima. Poslednji panelist za prvi deo ovog događaja je bio nezavisni grafički dizajner Boris Majstorović, čijom prezentacijom se stekao uvid u moguće različite uloge, u kojima može da se nađe profesionalac, u zavisnosti od konkretnih zadataka, poslovnog okruženja, ali i željenih ciljeva. Zanimljiva prezentacija, u potpunosti zasnovana na primerima saradnje iz njegovog vlastitog iskustva je jasno istakla ključne osobine stručnjaka iz KI- prilagodljivost različitim poslovnim ambijentima, usmerenost ka konkretnim rezultatima, timski rad i strast.

Drugi dio ovog događaja je protekao u manje formalnoj atmosferi, sa namerom da uključi publiku, pretežno predstavnike KI u Prijedoru; potakne dijalog i otvorenu diskusiju o izazovima, iskustvima, mogućnostima. U skoro spontanom formatu, živa diskusija je brzo započela, između panelista i publike. Iako je inicijalno planirana radionica, koja bi uključila publiku kao učesnike u nekoj zamišljenoj situaciji stvaranja i realizacije nekog projekta, ispostavilo se da je pomenuta otvorena diskusija predstavljala, ipak, bolji izbor, jednostavno jer je ovakav dijalog odavno bio potreban, i pravo čudo je da ranije nije bio potaknut. Čuli su se mnogi primeri iz različitih situacija, kao i prepoznate mogućnosti na lokalu od predstavnika KI- kako unaprediti polje rada, kako podstaći i osnažiti i druge samostalne kreativce da se priključe i sarađuju. Panelisti su iskoristili priliku da predstave projekat, koji je u završnim fazama realizacije- ID3A LAB, platformu, podržanu od PREDA, koja treba da okupi profesionalce iz KI iz Prijedora, i da ih uključi u različite poslovne jedinice (units), u zavisnosti od polja stručnosti, s ciljem ne samo da deluju udruženo, nego i da lakše sarađuju sa kolegama iz drugih oblasti. Zamišljeno je da ID3A LAB bude jedinstveno čvorište za ujedinjenje kreativnih snaga, bilo da se novi članovi priključuju saradnički postojećim projektima, ili da se, poput inkubatora, stvaraju neki novi start- up projekti. Podrška Agencije PREDA nije samo u toj medijaciji u okviru KI, ili kao pouzdanog partnera u pružanju tehničke pomoći u vidu upotrebe novoformiranog i savremenom tehnologijom opremljenog co- working mesta HUB; njihova namera je da uspostave snažnu i pouzdanu poslovnu saradnju između KI, lokalnog poslovnog sektora i kreatora i donosioca politika u lokalnoj zajednici. Ovaj, prvi susret je nedvosmislen znak u pravcu postepene realizacije tog cilja i, mada su svi svesni da predstoji još mnogo koraka do uspostavljanja optimalnog nivoa saradnje, opšte je uverenje da je ovaj skup pod nazivom KREATIVNE INDUSTRIJE, BEZ DIMNJAKA ispunio cilj identifikujući važnost mesta KI za zajednicu, i pokrećući pitanja saradnje, čija realizacija će svakako biti na dobrobit svih građana Prijedora.

PREDA-PD