Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor održalo je redovnu konferencija za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada za prva tri mjeseca tekuće godine.

Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić, koji je istakao da je tokom prva tri mjeseca 2018. godine, održan povoljan bezbjednosni ambijent, što se ogleda u činjenici da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela, čije izvršenje bi izazvalo bitnije uznemirenje građana. Za prva tri mjeseca ukupno je evidentirano 271 krivično djelo, te je naveo da je u poslednjih pet godina ostvaren kontinuitet zadovoljavajućeg stanja po pitanju ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela.

U prva tri mjeseca nije bilo nerasvijetljenih krivičnih djela protiv života i tijela. Evidentiran je visok procenat rasvijetljenosti svih krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu (72%), te je naveo da je u poslednjih pet godina ostvaren kontinuitet u radu, poboljšana je otkrivačka djelatnost odnosno povećan je procenat rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu. Od težih krivičnih djela protiv imovine evidentirano je jedno krivično djelo razbojništva nad radnicom zlatarske radnje, gdje je tom prilikom od strane nepoznatog izvršioca otuđen zlatni nakit u vrijednosti od oko 55.000,00 KM. Broj povratnika u vršenju krivičnih djela je u padu za 28% kao i broj evidentiranih slučajeva nasilja u porodici, koji je manji za 42%.

Prilikom izlaganja, načelnik Ivanić je istakao da su tokom prva tri mjeseca, pojačane aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a koje su rezultirale otkrivanjem 25 krivičnih djela, od kojih je 15 koruptivnog karaktera. Kontinuitet dobrih rezultata rada u oblasti otkrivanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta ostvaren je u poslednjih pet godina.

Takođe je istakao, da su Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Policijske uprave Prijedor, u okviru akcije kodnog naziva „Loan“, lišili slobode dva lica iz Prijedora i jedno lice iz Brčko Distrikta, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Zelenaštvo“ na štetu većeg broja građana.

Načelnik Ivanić je stanje javnog reda ocijenio kao stabilno, kao i stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja, te je naveo da tokom prva tri mjeseca ove godine, nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima. Takođe je naglasio da je u ovim oblastima u poslednjih pet godina ostvaren kontinuitet koji se ogleda u smanjenju broja narušavanja JRM i saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

S obzirom na početak sezone priprema poljoprivrednih površina za obrađivanje i sjetvu, ovom prilikom, načelnik je apelovao na građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada i loženja vatre u dvorištima, njivama, u blizini šuma i na drugim mjestima, postupaju veoma oprezno, kako ne bi došlo do požara i neželjenih posljedica, odnosno opasnosti po živote ljudi i imovinu većeg obima.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović je istakao, da je u prva tri mjeseca ove godine evidentirano ukupno 271 krivično djelo. Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 88%, dok je rasvijetljenost po NN izvršiocu 72%.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano je ukupno 131 krivično djelo, od čega teških krađa i krađa 87, te da ukupna rasvijetljenost iznosi 77% dok je po NN izvršiocu rasvijetljenost 70%.

Prijavljena su tri krivična djela u vezi sa vozilima, a koja su pronađena te vraćena vlasnicima.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 12 krivičnih djela i 6 prekršaj, gdje je tom prilikom izvršeno 30 oduzimanja opojne droge.

Tokom akcije „Falsifikat“, koja se realizuje u kontinuitetu, zbog falsifikovanja uvjerenja o stečenom visokom obrazovanju, nadležnom tužilaštvu podnešen je izvještaj protiv jednog lica. U nastavku akcije „Uplatnica“ podnešena su dva izvještaja protiv dva lica, dok su po akciji „Tabaco“ podnesena četiri izvještaja protiv istog broja lica.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović je istakao, da je u prva tri mjeseca tekuće godine, iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentiran 121 prekršaja, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. Svi javni skupovi koji su održani na području ove Uprave, protekli su bez incidenata. U pogledu prekršaja počinjenih prosjačenjem i posluživanjem alkohola, došlo je do znatnog povećanja, što je prije svega posljedica pojačanih planskih aktivnosti policijskih službenika na suzbijanju ovih asocijalnih pojava, dok su prekršaji počinjeni tučom i fizičkim napadom u padu za 33%.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom prva tri mjeseca ukupno je evidentirano 198 saobraćajnih nezgoda, saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo, dok je broj saobraćajnih nezgode u kojima su učesnici zadobili teške tjelesne povrede, smanjen za 27%. Prema statističkim pokazateljima, u prvom kvartalu proteklih pet godina, došlo je do značajnog smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, kada su 2014. godine smrtno stradala četiri lica, 2015.- jedno, 2016.- četiri,

Kroz planski usmjerenu represiju tokom prva tri mjeseca, ukupno je evidentirano 6.720 prekršaja. Broj evidentiranih prekršaja u odnosu na statističke pokazatelje za period od 2014. godine, povećan je za 2.121 prekršaj ili više za 46%.

Iz saobraćaja je isključeno 620 vozača, od čega 513 ili 6 vozača dnevno zbog vožnje pod uticajem alkohola, zbog upravljanja prije sticanja prava 72, zatim zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opijata 3 vozač, kao i 32 vozača zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja su isključena 262 vozila, dok su zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja isključena 164 vozila.

Ovom prilikom načelnik je ispred Policijske uprave Prijedor apelovao na vozače da prilikom upravljanja motociklom, lakim motociklom i mopedom poštuju zakonske odredbe, a posebno da koriste zaštitnu opremu kako bi na taj način spriječili saobraćajne nezgode sa posljedicama po ove kategorije učesnika u saobraćaju.

PU Prijedor