Zaposleni u „Domu za starija lica Prijedor“ strahuju da će zbog milionskog duga za poreze i doprinose, ova Javna ustanova uskoro morati da stavi katanac u bravu.

Zbog ovog duga, koji je početkom marta iznosio preko 1.440.600 KM, Poreska uprava RS je Domu nedavno blokirala bankovne račune. Radnici Doma, koji zbog straha od reakcije nadređenih ne žele da im otkrivamo identitet, kažu da je većini zaposlenih zbog višednevne blokade računa, plata za decembar prošle godine, isplaćena prije par dana.

– Sada bi trebalo već da dobijemo platu za januar, a pitanje je kada će biti isplaćena. Radnici ne smiju ni da pitaju za platu, jer imamo lošu komunikaciju sa direktorom koji nerijetko i verbalno vrijeđa radnike. Nedavno je jednoj radnici rekao da će joj sjesti za vrat i polomiti kičmu – tvrde zaposleni.

Navode da je finansijski kolaps, posljedica lošeg rukovođenja aktulenog direktora, Bojana Becnera.

– Becner je direktor od 2014. godine i do tada su nam uz sve plate uplaćivani porezi i doprinosi, ali Becner od 2015. ništa ne uplaćuje. Umjesto da ga Vlada Srpske kazni i smjeni, on je prošle godine nagrađen još jednim direktorskim mandatom- ističu radnici.

Međutim, direktor JU „Dom za starija lica Prijedor“, Bojan Becner, tvrdi da Dom negativno posluje tokom svih svojih 18 godina postojanja. Navodi i da je problem duga za poreze i doprinose, uspješno riješen.

– Račun nam je odblokiran, redovno ćemo plaćati obaveze iz ove godine i dogovorili smo da stari dug bude „zamrznut“ dok ne nađemo rješenje. Podnijeli smo zahtjev za reprogram duga. U maju završavamo otplatu jedinog kredita koji imamo, pa tih oko 4.500 KM možemo preusmjeriti za vraćanje starih obaveza- uvjerava Becner.

Navodi da su pojedini radnici nezadovoljni i da pričama o negativnom poslovanju Doma, štete njegovom ugledu i tjeraju nove korisnike od njega.

Becner demantuje da ima bilo kakvih razmirica sa radnicima, te da sve probleme rješavaju zajedničkim razgovorom. Smatra da nije odgovoran za loše rezultate poslovanja i ne vidi ništa sporno u dobijanju još jednog mandata.

Dodaje da se štedi na svim poljima, ali da je kvalitet usluge na prvom mestu.

– Imamo sada 74 radnika. Tri odlaze u inostranstvo, a jedan u penziju tako da ćemo na njima uštedeti oko 90.000 maraka. Uštedili smo na ishrani korisnika, uveli smo normative, svaki dan sve precizno važemo, skoro da gledamo u gram, a sve u cilju da uštedimo, ali da ne idemo na štetu korisnika – tvrdi Becner.

Iz Poreske uprave RS, saopštili su da je prijedorski Dom od prošle godine uplatio oko 620.000 maraka duga za poreze i doprinose, od čega je oko 380.000 naplaćeno prinudnim putem, odnosno blokadom računa. Međutim, i iz ove državne institucije kažu da je dug nastao u periodu od 2015.

– Vlada Republike Srspke je donela zaključak kojim Poreska uprava RS neće pokretati postupke prinudne naplate do 31.12.2018. godine pri čemu se obavezuje Dom za starija lica da redovno izmiruje tekuće obaveze u 2018. godini, a da zaostale obaveze iz perioda od 2015. do 2017. godine izmiruje u okviru svojih mogućnosti- navode iz Poreske.

Dodaju da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS zaduženo za praćenje ovog Vladinog zaključka te da je Domu privremeno odblokiran račun.

Iz ovog Ministarstva saopštili su da su kroz redovne godišnje izvještaje koje dobijaju od Doma upoznati sa „poteškoćama“ u njegovom radu.

Ističu da je iz republičkog budžeta za podršku rada Domu u 2017. godini uplaćeno 290.074 KM, dok subvencije za korisnike koji su u Dom smješteni putem Centra za socijalni rad iznose 130 KM.

Prijedorskom domu dužni oko 400.000 KM

Prijedorski „Dom za starija lica“ ima 190 korisnika. Njih oko 100 plaćaju smeštaj i ostale troškove od 725 do 780 KM, dok troškove za njih 90 plaćaju Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS i Centri za socijalni rad. Iz Doma poručuju da od Centara potražuju oko 400.000 KM, koliko i sami duguju svojim dobavljačima.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

BACANJE MILIONA NA AUTOPUT BANJALUKA-PRIJEDOR BEZ ... Građani Republike Srpske bi mogli ostati bez stotina miliona maraka jer je Vlada RS bez analize o prometu vozila garantovala kineskoj kompaniji da će ...
SRIJEDA – 18. JULI: ISKLJUČENJE STRUJE U PRI... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 18.jula, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na području grada....
UTORAK – 17.JULI: PONOVO ŽUTI METEOALARM ZA PODRUČ... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za ovaj utorak, 17.juli. Očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom. Budi...
UTORAK – 17. JULI: ISKLJUČENJE STRUJE U NEKOLIKO N... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog utorka, 17.jula, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na području grada....
KOZARA PULS FEST KRAJEM JULA NA KRAJIŠKOJ LJEPOTIC... Osjeti puls prirode, zvuka i okusa na Kozara Puls Fest-u. U srcu Nacionalnog parka Kozara, dobro poznati zvuk regionalnih rock i pop imena obećava ...
PONEDJELJAK – 16.JULI: ŽUTI METEOALARM ZA PODRUČJE... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za ovaj ponedjeljak, 16.juli. Uveče i u noći očekuju se jači pljuskovi sa ...
OTKUP ZEMLJE ZA AUTOPUT BANJALUKA-PRIJEDOR KOŠTAĆE... Eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor koštaće građane Srpske oko 42 miliona maraka, a počeće po potpisivanju ko...
PRIJEDOR: KLJUČEVE STANOVA DOBILO 50 PORODICA – FO... Pedeset najugroženijih porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica u Prijedoru dobilo je ključeve novoizgrađenih stanova u naselju Pećani. Z...