I ove godine članice Kola srpskih sestara iz Prijedora pripremaju peretke, farbaju i šaraju jaja.

Članice ovog udruženja godinama organizuju mnogobrojne humanitarne akcije, posjećuju najugroženije kategorije stanovništva i čuvaju tradiciju od zaborava.

Pred Vaskrs, primjetna je gužva na tržnicama i u ribarnicama.

Vaskrs je poseban praznik u prijedorskom Kolu srpskih sestara, osnovanom davne 1902. godine. Članice ovog udruženja farbaju i šaraju jaja i prave peretke za koje imaju stari, godinama isprobani recept.

– Dva kilograma brašna, jedna oštro, jedno nula, 20 jaja. Prvo se razdvoji bjelanjac od žumanjka i muti se. Zatim se spoji i doda se na doradu u brašno. Dodaju se dva praška za pecivo –i to je va mudrost, objašnjava postupak pripreme peretaka Mara Kerkez, članica Kola srpskih sestara Prijedor.

Članice Kola najčešće farbaju jaja na tradicionalni način, lukovicom, bez vještačkih boja. Međutim, ove godine novina su jaja farbana u vinu.

– Јaja se stave u posudu, zatim ih prelijete vinom, prokuhvaju se onako kako obično kuvate jaja i ostavite da prenoće. Sutradan ih izvadite iz te posude i ostavite ih da se dobro osuše. Nemojte ih ničim brisati i onda će da se pojave lijepi kristalići, priča Јadranak Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara, Prijedor.

Duh ovog hrišćanskog praznika, kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje, članice prijedorskog Kola prenose na sve generacije.

Njeguju tradiciju i običaje. i zbog toga je izuzetno važno da Kolo “živi”.

– Ovo je humanitarna organizacija, poznata je po izradi peretaka, po raznim ostalim svečanostima, posjećivanju bolesnih i starih, priča o aktivnostima udruženja članica Marija Panić.

Od ranih jutarnjih časova u Prijedoru je primjetna gužva na tržnicama i u ribarnicama. Trgovci kažu, narod drži do tradicije, a svako kupuje u granicama svog budžeta.

Povodom vakršnjih praznika, članice prijedorskog Kola srpskih sestara ne zaboravljaju stare i bolesne, posjećuju socijalno ugrožene, višečlane i porodice poginulih boraca.

RTRS