Ukoliko ste kupili telefon koji se pokvario nakon osam mjeseci, imate pravo tražiti novi. Prilikom kupovine obavezno tražite račun, jer samo na taj način ostvarujete pravo na reklamaciju. Ovo su samo neka od prava potrošača, koja se veoma često ne poštuju.

To su nam potvrdili i Prijedorčani, koji imaju brojne primjedbe na pružaoce usluga.

U Udruženju građana “DON” kažu da veliki broj potrošača nije upoznat sa svojim pravima i načinom kako da ih ostvari. Dodaju i da je samo u prošloj godini na njihovu adresu stiglo 720 žalbi nezadovoljnih građana. Od toga najveći broj odnosi se na komunalne usluge.

– Naravno, tu je i kupovina tehničke robe. To skoro uvijek uspješno riješavamo, ako je potrošač u pravu – rekao je Zoran Petoš, koordinator za rad sa potrošačima u UG “DON”.

U Inspektoratu Srpske tvrde da je u posljednje vrijeme sve veća svijest potrošača o njihovim zakonskim pravima. Ukoliko ima određene primjedbe na kupljenu rubu, prva adresa na koju se kupac obraća je trgovac, koji je obavezan da mu odgovori u roku od osam dana.

– Potrošač ima obavezu da se upiše u knjigu reklamacija. na taj način on dokazuje da se obrato trgovcu. Tu imaju razne mogućnosti kako se ni mogu dogoovriti. Može da se vrati novac, može da se zamijeni proizvod za drugi proizvod ili da se smanji cijena – dodaje Borka Surtov, glavni tržišni inspektor RS.

U slučaju da kupac naiđe na nerazumjevanje kod trgovca, za pomoć se može obratiti Udruženjima za zaštitu potrošača. U Srpskoj postoji sedam takvih udruženja.

Srpskacafe.com