glas-ars kozara-paviljonLaboratorija umjetnosti u prirodi “Ars Kozara” protiče i ove godine u nesvakidašnjem radu odabranih umjetnika koji uz pojedinačne, realizuju i zajednički rad – imaginarni paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu 2015.

Osma “Ars Kozara” zvanično je počela 7. avgusta dolaskom umjetnika na planinu Kozara koja će im biti dom do 22. avgusta, do kada imaju priliku i da se druže, upoznaju i razmjenjuju iskustva ili prisustvuju predavanjima i drugim pratećim programima.

Bilo je potrebno da se umjetnici predstave da bi upoznali jedni druge, i kao ličnosti i kao umjetnike, jer kako kaže jedna od učesnica “Ars Kozare” Đurđica Bjelošević, iako su svi nekako različiti, i imaju različite i medije i načine izražavanja, na neki način mogu da promišljaju u istom smjeru u vezi sa zajedničkim radom.

Pored pojedinačnih, umjetnici rade i na realizaciji zajedničkog djela koji će biti gabaritniji i izdvojen od ostalih radova, na lokalitetu između sportskog centra “Benkovac” i prošlogodišnjeg zajedničkog rada, instalacije “Samonikla umjetnost”.

Podsjećamo, BiH ove godine nije otišla da se predstavi na Venecijanskom bijenalu umjetnosti zbog nedostatka novca, pa je rad na “Ars Kozari” svojevrstan umjetnički bunt.

Učesnici iz Brazila Fredone Fone i Joana Quiroga kažu da je realizacija zajedničkog djela težak zadatak, ali kada o njemu pričaju, ne misle samo na finalni proizvod – imaginarni paviljon, već govore i o međusobnom upoznavanju, zajedničkom životu, dnevnim situacijama koje su zapravo početak realizacije zajedničkog djela.
– To je prvi korak koji moramo napraviti dok ne stignemo do zajedničkog umjetničkog proizvoda – kažu umjetnici iz Brazila.

Umjetnica iz Hrvatske Nikolina Butorac za potrebe svog rada – ispisivanje riječi “Trenutak”, ide u duge šetnje kroz šumu noseći sa sobom knjigu koja se bavi ljekovitim, jestivim i divljim biljem.

– Kopam konstrukciju slova, radim riječ “Trenutak” i u nju ću saditi ljekovite biljke iz šume i neke lokalne koje sam kupila. Mislim da su biljke dobra stvar da dobijem pažnju prolaznika koji čitanjem te riječi postaju dio tog trenutka – navela je ona.

Dok završavaju individualne i zajednički rad, umjetnicima će prezentacije održati kustosi iz Mostara, Sarajeva i Banjaluke kako bi se upoznali sa regionalnom savremenom scenom.

Na konkurs za osmu “Ars Kozaru” pristiglo je bilo 20 projekata 29 autora iz 11 zemalja: BiH, Brazil, Meksiko, Hrvatska, Kina, Iran, Srbija, SAD, Holandija, Italija i Zimbabve. Učesnike su izabrali Nemanja Čađo, Andrej Bereta i Srđan Tunić.

Projekat

“Ars Kozara” je i laboratorija umjetnosti u prirodi i rezidencijalni program za umjetnike (AIR), a koncipirana je kao jedinstvena galerija na otvorenom na Balkanu i šire, sa radovima izloženim duž staze na lokalitetu Glavuša. Ovo jedinstveno druženje umjetnika u prirodi osmislilo je Udruženje umjetnika “Tač.ka” iz Prijedora koje okuplja umjetnike iz prijedorske i banjalučke regije.

Glas Srpske