Protekla tri dana (18-20. aprila) u Tesliću je održana Osma zimska škola za pedagoge i direktore osnovnih škola Republike Srpske.

U okviru zimske škole održan je seminar u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda i Društva pedagoga Republike Srpske, a uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovom prilikom Javna ustanova Osnovna škola „Jovan Cvijić“ predstavila je rad nastavnika iz Aktiva razredne nastave pod nazivom „Učenički portfolio“.

Radi se o instrumentu za praćenje napredovanja učenika u prva tri razreda osnovne škole.

U želji da unaprijede proces ocjenjivanja i vrednovanja postignuća učenika nastavnici iz ovog aktiva sačinili su prijedlog načina za prikupljanje, snimanje, skladištenje i procjenu individualnih postignuća učenika u određenom periodu obrazovanja.

-Sadržaj ovog dokumenta koristi se isključivo u svrhu objektivnijeg ocjenjivanja, sadržajnije saradnje sa roditeljima i prilagođavanja sadržaja individualnim mogućnostima učenika i njihovom tempu učenja.
Portfolio je ilustracija aktuelnog rada učenika i nivoa postignuća i primjene znanja. Priložene radove u mapi biraju zajedno učenici i nastavnici, a za dio informacija o učeniku i njihovo evidentiranje zaduženi su roditelji – rekla je Olivera Brdar Mirković, direktorica OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani.

Ona je dodala da će na kraju trećeg razreda nastavnik učeniku i njegovom roditelju predati mapu zajedno sa đačkom knjižicom, u kojoj će biti sadržana jedna vrsta lične karte učenika.

U njoj će stajati evidentirana ne samo postignuta znanja i vještine nego i uloženi napori i trud te iskustva i utisci o nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

-Portfolio je predstavljen učesnicima seminara i naišao je na odobravanje obzirom da je veći dio seminara bio posvećen upravo temi poboljšanja kvaliteta ocjenjivanja. Prilika da prezentujemo ovu našu ideju na republičkom seminaru predtsavlja veliki uspjeh i priznanje za našu obrazovnu ustanovu – istakla je Olivera Brdar Mirković.

Za potrebe izrade portfolia ilustracije i likovna rješenja izradili su mladi likovni umjetnici: Sanja Umićević, Jovana Pantoš i Dragan Inđić.

Svojim duhovitim i dječijem svijetu bliskim ilustracijama, oplemenili su ovu radnu mapu i učinili da njeni sadržaji budu prihvatljivi i bliski učenicima.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com