Škola pod Kozarom, a nema grijanja jer nema ni drva ni uglja, ironično komentarišu đaci i nastavnici OŠ “Jovan Dučić”. U učionicma sjede u jaknama.

Juče su časovi bili skraćeni na pola sata, danas su održana samo dva.

“U školi jeste hladno, grijanja nema. Teško je raditi. Hladne ruke, hladno im je, tu malo i koncetracija opada. Tako da je uprava škole odlučila da ipak skrati nastavu”, kaže Nevenka Vuković, nastavnik geografije i istorije.

“Malo je hladno i to, malo smo radili testove. Šta ćemo”, poručuje Aleksandra Latinčić, nastavnica matematike.

Učionicu za mališane u pripremnom odjeljenju, zagrijava grijalica.

“Danas ih je došlo sedmoro, inače ih je 12 redovnih. Danas zbog snijega i hladnoće, vjerovatno, jer grijanja nema u školi, pomažemo se grijalicom, ako što vidite. Toplo je u odnosu na juče”, rekla je Anica Đurđević, učiteljica.

Stariji đaci, hrabro trpe hladnoću. Sjede u jaknama, ali kažu, nije im drago zbog toga.

Ni roditeljima koji su se zadesili u školi nije svejedno što im djeca sjede u hladnim klupama.

“Normalno da sam ogorčen, na rukovodstvo škole, što ništa ne preduzima. Nije to samo problem u drvima, ima i drugih problema, ali sad u ovom trenutku, kad je napolju snijeg, minus oni nemaju drva da lože vatru”, rekao je Siniša Stanojević, jedan od ogorčenih roditelja.

U kotlovnici, ni ivera drveta ni grumena uglja. Direktor, sa seminara iz Teslića poručuje, da situaciju drži pod kontrolom. Kaže da se nije nadao zahlađenju.

“Išli smo malo na uštedu, nismo računali na grejnu sezonu, datum grejne sezone. Do mene je bilo. Centralna škola je podbacila, dvije područne škole normalno funkcionišu. Mi od sutra imamo normalno funkcionisanje nastave, ogrijev je nabavljen, nastavlja se normalno funkcionisanje škole”, ističe Marinko Vučkovac, direktor OŠ “Jovan Dučić”.

U Ministarstvu prosvjete, u toku dana, dobili su inforamcije da je nastava obustavljena u jednoj centralnoj školi i šest područnih odjeljenja. Uprava jedne škole obratila im se zbog problema sa prevozom đaka zbog snijega.

OŠ “Jovan Dučić”, i prije četiri zime imala je problema sa grijanjem. Tada je zahvaljujući prilozima ATV-a dobila nove kotlove. Međutim, ove zime ni novi kotlovi ne pomažu.

ATV BL