rtrs-skola-rasavci-1Zbog loših uslova za nastavu u jednoj od najvećih područnih osnovnih škola na podurčju Prijedora, Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Rasavcima, roditelji učenika tvrde da je ugrožena bezbjednost njihove djece.

Apeluju na nadležne da hitno, prije prvih snjegova pronađu rješenje, da bi djeca bila izmještena iz ovog objekta.

Roditelji učenika iz škole u Rasavcima kažu da je nedopustivo da djeca pohađaju nastavu u kojoj otpada plafon, u kojoj se struja mora isključivati svaki put kada padne kiša i gdje djecu plaše gmizavci i miševi.

Rukovodstvo ove škole poručuje da zajedno s prijedorskom gradskom upravom i Ministarstvom prosvjete čine sve, da bi se što prije obezbijedila donatorska sredstva za sanaciju ove škole, izgrađene 1912. godine.

Plafon i fasada koji otpadaju, kiša koja se slijeva niz elektroinstalacije i dotrajali mokri čvor, svakodnevica su 57 osnovaca i učitelja u Rasavcima. Prije osam godina u školi su se pojavile zmije, ali je resorno ministarstvo hitno reagovalo, pa su zamijenjeni podovi. Međutim, djecu sada plaše pacovi.

“Vidjela sam dva miša, u vc je ušao jedan ćuko”, govori učenica Miljana Gligić.

rtrs-skola-rasavci-2Škola je izgrađena prije 104 godine. Roditelji đaka su ogorčeni. Kažu, nedopustivo je da djeca borave u ovakvim uslovima, jer strahuju za njihovu bezbjednost i zdravlje.

“Plafoni vise. Nekada ih ispuštaju na ova dole vrata, nekad na ova ovdje. Mokri čvorovi su totalno loši. Struja, miševa, svega se pojavljuje”, govori jedan od roditelja osnovaca Branko Gligić, dok Anđelka Stupar, koja je takođe roditelj dodaje: “Apelujemo zaista, ako može na ikakav način do prvih snjegova. Evo recimo, prva je kiša, otpao je dio plafona, dio fasade, kao što vidite, otpada. Bojimo se kada snijeg padne šta će se dešavati”.

“Kada pada kiša, mora se isključiti struja zato što voda prolazi kraj kablova, sa plafona silazi dole, prolazi kraj kablova i onda se učiteljice boje da ne bi ko od djece dodirivao šta, da ne bi koga udarila struja”, govori Gorana Stupar, član Školskog odbora OŠ „Dositej Obradović“ Rasavci.

Posljednje kiše, pogoršale su stanje objekta. Traga se za donatorom, koji bi platio sanaciju. U dva navrata školu je posjetila i građevinska inspekcija.

“Usmeno smo obaviješteni da stanje objekta ne ugrožava bezbjednost učenika i zaposlenih. Napominjem, usmeno. Јoš nismo dobili zvanični zapisnik. Uprava škole, zajedno sa Gradskom upravom i Ministarstvom prosvjete ulažu ogromne napore da obezbijedi sredstva da bi se taj objekat sanirao”, izjavio je Stevica Džogazović, direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” Prijedor.

To potvrđuju i u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Tvrde, ministarstvo čini sve da obezbijedi sredstva za ove namjene u saradnji s donatorima. Rasavačka škola, jedna je od najbrojnijih područnih škola na području Prijedora.

RTRS