kud-milan-egic-brezicani-prezentacija-rada-u-os-jovan-cvijic-1U Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Brezičanima protekle sedmice je održana prezentacija rada Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ koje djeluje u ovom mjestu.

Tom prilikom nastavnicima, roditeljima i učenicima škole obratila se zamjenik predsjednika KUD „Milan Egić“ Olivera Brdar-Mirković.

Ona je u svom izlaganju ukazala na vrijednosti i značaj rada Društva za lokalnu zajednicu.

-Za više od šest godina, koliko je prošlo od ponovnog obnavljanja rada, postignuti su značajni rezultati. Sve sekcije koje su tada ponovo formirane, rade i danas u proširenom sastavu i to vrlo uspješno – rekla je Brdar-Mirković.

Ona je istakla da se snovne vrijednosti rada Društva ogledaju u vaspitnoj i obrazovnoj ulozi koje je imalo u životu svih mladih ljudi koji su na bilo koji način bili uključeni u njegov rad.

kud-milan-egic-brezicani-prezentacija-rada-u-os-jovan-cvijic-2-Tokom svog angažmana u kulturno-umjetničkom društvu učili su se da igraju, pjevaju, recituju, glume, ali isto tako da stvaraju ljubav prema narodnoj tradiciji i običajima. Naučili su da uspjeh kolektiva zavisi od odgovornosti svakog pojedinca i svojim predanim radom trudili se da doprinesu zajedničkim rezultatima – dodala je potpredsjednica KUD „Milan Egić“.

Putujući i stvarajući nova projateljstva članovi Društva su se upoznavali sa drugačijim običajima, navikama, kulturom i naučili cijeniti bogatstvo različitosti.

Obilazili su istorijske, vjerske, kulturne znamenitosti, i tako upotpunjavali svoje predstave o svijetu koji ih okružuje.

-Njihova druženja sa prijateljima iz drugih kulturno-umjetničkih društava krasi pozitivna atmosfera u kojoj igra i pjesma govori i onda kad se jezici ne razumiju. Svi koji su za ovo vrijeme bili dio rada KUD-a sigurno su oplemenjeni najvišim estetskim i moralnim vrijednostima koje su duboko utkane u našu narodnu tradiciju – naglasila je Brdar-Mirković.

Pored ovoga članovi su imali priliku da razvijaju takmičarski duh i da osjete čar uspjeha i odličnih rezultata.

kud-milan-egic-brezicani-prezentacija-rada-u-os-jovan-cvijic-3Tako su na Republičkoj smotri folklora dobrim plasmanom omogućili učešće na Evropskoj smotri folklora Srba iz dijaspore i regiona i stali rame uz rame sa Društvima sa dužom tradicijom.

Rad, zalaganje i entuzijazam odveli su članove KUD „Milan Egić“ na pozornice širom regiona i dalje u Bjelorusiju na međunarodni festival folklora.

Imali su čast da nastupe pred srpskim patrijarhom Irinejem i da budu nagrađeni Plaketom 16.maj, priznanjem grada Prijedora za doprinos u oblasti kulture.

-Vrijednosti koje su istaknute i doprinos poboljšanju kvaliteta života u Brezičanima razlog su da ovo Društvo nastavi sa radom i napredovanjem što podrazumijeva i proširivanje rada i omasovljavanje članstva. Ovim putem Upravni odbor KUD-a želi pozvati nove članove da se upišu i započnu rad u nekoj od sekcija – rekla je na kraju Olivera Brdar-Mirković.

kud-milan-egic-brezicani-upis-novih-clanovaNakon njenog izlaganja prisutnima je prikazan film „Naših 40“ koji govori o počecima kulturnog amaterizma u Brezičanima i prati njegov razvoj sve do današnjih dana.

Sekretar KUD-a „Milan Egić“ Mirko Marjanović poručio je svim zainteresovanima, kako onima iz Brezičana, tako i onima iz okolnih naselja, pa i samog grada Prijedora, da će se upis novih članova vršiti od 1.novembra, ponedjeljkom i četvrtkom od 19:30 u prostorijama Društvenog doma u Brezičanima.

Tekst i foto – KUD “Milan Egić” Brezičani/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Povezane vijesti

Nesvakidašnja radnja u Prijedoru: Berbernica oživj... Ambijent i usluga jedine prijedorske berbernice, koja je u grad vratila duh starih vremena, privlače sve više mušterija, koji iz ove jedinstvene radnj...
Đake u Budimlić Japri na nastavu voze direktor i n... Kako bi na nastavu stigli na vrijeme, četvoro đaka Osnovne škole “Petar Škundrić” u Budimlić Japri kod Oštre Luke svako jutro čeka direktor ove obrazo...
PU Prijedor: Održano edukativno predavanje na temu... Povodom akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprav...
Korak do prve privatne osnovne škole u RS U Republici Srpskoj bi se ubrzo moglo očekivati osnivanje prvih privatnih osnovnih škola, s obzirom na to da će već na narednoj sjednici Narodne skupš...
Pokloni za učenike Centra “Sunce” R... Povodom početka nove školske godine gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je posjetio i 19 osnovaca sa lakom mentalnom retardacijom koji po prvi put...
Prijedor: Održana edukativna radionica “Voza... Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić je izjavio u Prijedoru da prošle godine, po statistici, u Republici Srpskoj nije stradalo ni ...
Prijedor: Gradonačelnik Đaković pozdravio prvačiće... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prisustvovao je u petak svečanom prijemu prvačića u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" i tom prilikom im uručio pri...
Koncert Omladinskog orkestra “OperaPrima” iz Itali... Ovoga ponedjeljka, 2.septembra, na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru, s početkom u 19:00 časova, održaće se koncert Omladinskog orkestra “OperaPr...