kud-milan-egic-brezicani-prezentacija-rada-u-os-jovan-cvijic-1U Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Brezičanima protekle sedmice je održana prezentacija rada Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ koje djeluje u ovom mjestu.

Tom prilikom nastavnicima, roditeljima i učenicima škole obratila se zamjenik predsjednika KUD „Milan Egić“ Olivera Brdar-Mirković.

Ona je u svom izlaganju ukazala na vrijednosti i značaj rada Društva za lokalnu zajednicu.

-Za više od šest godina, koliko je prošlo od ponovnog obnavljanja rada, postignuti su značajni rezultati. Sve sekcije koje su tada ponovo formirane, rade i danas u proširenom sastavu i to vrlo uspješno – rekla je Brdar-Mirković.

Ona je istakla da se snovne vrijednosti rada Društva ogledaju u vaspitnoj i obrazovnoj ulozi koje je imalo u životu svih mladih ljudi koji su na bilo koji način bili uključeni u njegov rad.

kud-milan-egic-brezicani-prezentacija-rada-u-os-jovan-cvijic-2-Tokom svog angažmana u kulturno-umjetničkom društvu učili su se da igraju, pjevaju, recituju, glume, ali isto tako da stvaraju ljubav prema narodnoj tradiciji i običajima. Naučili su da uspjeh kolektiva zavisi od odgovornosti svakog pojedinca i svojim predanim radom trudili se da doprinesu zajedničkim rezultatima – dodala je potpredsjednica KUD „Milan Egić“.

Putujući i stvarajući nova projateljstva članovi Društva su se upoznavali sa drugačijim običajima, navikama, kulturom i naučili cijeniti bogatstvo različitosti.

Obilazili su istorijske, vjerske, kulturne znamenitosti, i tako upotpunjavali svoje predstave o svijetu koji ih okružuje.

-Njihova druženja sa prijateljima iz drugih kulturno-umjetničkih društava krasi pozitivna atmosfera u kojoj igra i pjesma govori i onda kad se jezici ne razumiju. Svi koji su za ovo vrijeme bili dio rada KUD-a sigurno su oplemenjeni najvišim estetskim i moralnim vrijednostima koje su duboko utkane u našu narodnu tradiciju – naglasila je Brdar-Mirković.

Pored ovoga članovi su imali priliku da razvijaju takmičarski duh i da osjete čar uspjeha i odličnih rezultata.

kud-milan-egic-brezicani-prezentacija-rada-u-os-jovan-cvijic-3Tako su na Republičkoj smotri folklora dobrim plasmanom omogućili učešće na Evropskoj smotri folklora Srba iz dijaspore i regiona i stali rame uz rame sa Društvima sa dužom tradicijom.

Rad, zalaganje i entuzijazam odveli su članove KUD „Milan Egić“ na pozornice širom regiona i dalje u Bjelorusiju na međunarodni festival folklora.

Imali su čast da nastupe pred srpskim patrijarhom Irinejem i da budu nagrađeni Plaketom 16.maj, priznanjem grada Prijedora za doprinos u oblasti kulture.

-Vrijednosti koje su istaknute i doprinos poboljšanju kvaliteta života u Brezičanima razlog su da ovo Društvo nastavi sa radom i napredovanjem što podrazumijeva i proširivanje rada i omasovljavanje članstva. Ovim putem Upravni odbor KUD-a želi pozvati nove članove da se upišu i započnu rad u nekoj od sekcija – rekla je na kraju Olivera Brdar-Mirković.

kud-milan-egic-brezicani-upis-novih-clanovaNakon njenog izlaganja prisutnima je prikazan film „Naših 40“ koji govori o počecima kulturnog amaterizma u Brezičanima i prati njegov razvoj sve do današnjih dana.

Sekretar KUD-a „Milan Egić“ Mirko Marjanović poručio je svim zainteresovanima, kako onima iz Brezičana, tako i onima iz okolnih naselja, pa i samog grada Prijedora, da će se upis novih članova vršiti od 1.novembra, ponedjeljkom i četvrtkom od 19:30 u prostorijama Društvenog doma u Brezičanima.

Tekst i foto – KUD “Milan Egić” Brezičani/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Povezane vijesti

Potrebni kuvari, pekari, varioci: Grad Prijedor st... Pekar, varilac i kuvar su deficitarna zanimanja trećeg stepena, dok su tehničari informacionih tehnologija, mehatronike, elektroenergetike i tehničar ...
Prijedor: Objavljeni preliminarni rezultati konkur... Grad Prijedor objavio je danas preliminarne rezultate konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu, prema koji...
Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor: Sa radom... U prostorijama Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor koje se nalaze u zgradi Kola srpskih sestara Prijedor, sa radom je počeo tradicionalno obrazov...
Ivan priprema trilogiju “Nacistički zombi... Ivan Matanovic i skica za buduci komicni strip Sturmtrupen Dječak Ivan Matanović (14) iz Prijedora pasionirani je ljubitelj i crtač stripa i ovih...
Prijedor: Edukacija učenika o značaju prve i hitne... Za učenike srednjih i osnovnih škola u Prijedoru organizovana je radionica o značaju prve pomoći i ulozi hitne pomoći u bezbjednosti saobraćaja u okvi...
Udruženje “ŠA Fest” dodjeljuje stipend... ŠA stipendija - misija podrške talentovanim i vrijednim umjetnicima Udruženje ŠA Fest dodjeljuje stipendiju za studente fakulteta likovnih umjetnos...
Arselor Mital Prijedor: Proglašeni pobjednici liko... Kompanija "Arselor Mital Prijedor" proglasila je večeras pobjednike devetog godišnjeg konkursa za izbor najljepših dječijih likovnih radova koji se ra...
Mladi nemaju posao, ali ni društveni život: Proble... Mladim Prijedorčanima je najveći problem pronaći posao, ali nedostaju im raznovrsniji društveni događaji u kojima bi mogli da učestvuju, upozoravaju i...