muzej-kozare-izozba-slava-1U Muzeju Kozare u Prijedoru danas je otvorena izložba radova Dragana Dragića povodom krsne slave ove ustanove – Svetog apostola i jevanđeliste Luke.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je Sveti Luka, po predanju, prvi naslikao ikonu Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i Svetih apostola Petra i Pavla i da su sve ikone koje su kasnije nastajale bile po uzoru na ovu.

“S obzirom na to da ga možemo smatrati osnivačem hrišćanskog ikonopisa, likovna izložba je pravi način da se obilježi slava ove kuće, a posebno ako je autor slika kum Muzeja Kozare Dragan Dragić, slikara rođenog u Dragotinji kod Prijedora koji već pet decenija uspješno stvara u Francuskoj i NJemačkoj”, rekao je Radonjić otvarajući izložbu dvadesetak akrila na papiru.

On je naveo da je Dragić 1965. godine završio školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i kao dvadesetogodišnjak otišao u Francusku sa jednim životnim ciljem da živi slobodno od svoga stvaralaštva i prodaje svojih slika, da ne zavisi od institucija, preduzeća, ustanova.

muzej-kozare-izozba-slava-3“Pet decenija ide ka tom cilju i u početku je bilo teško. NJegovi radovi su vremenom sve kvalitetniji i izlaže na sve prestižnijim mjestima – što samostalno, što s drugim autorima koji odavno imaju mjesto u istoriji likovne umjetnosti”, rekao je Radonjić.

On je podsjetio da je Muzej Kozare i ove, kao i prošle godine dobio na poklon Dragićevu sliku.

Slikar Dragan Dragić rekao je da je u Muzeju Kozare izložen mali dio od njegovih deset hiljada slika koje je do sada prodao.

“Možete odavde do Kozarca ići po slikama, a da ne stavite nogu na asfalt. Nekad sam tražio ljude kojima mogu da prodam sliku, a danas ljudi traže da ih kupe”, rekao je Dragić.

On je naveo da nikad ništa drugo u životu nije radio osim slikanja i da je imao 11 godina kada je počeo prodavati slike.

Izložba radova Dragana Dragića u Muzeju Kozare u Prijedoru biće otvorena do 19. novembra.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

muzej-kozare-izozba-slava-4 muzej-kozare-izozba-slava-2 muzej-kozare-izozba-slava-5 muzej-kozare-izozba-slava-6 muzej-kozare-izozba-slava-8 muzej-kozare-izozba-slava-9 muzej-kozare-izozba-slava-10 muzej-kozare-izozba-slava-11 muzej-kozare-izozba-slava-7 muzej-kozare-izozba-slava-12