anadolija-koricanske stijene (1)Na Korićanskim stijenama bačeno je danas 200 ruža u znak sjećanja na dvjestotinak Bošnjaka i Hrvata koji su 21. avgusta 1992. strijeljani na tom mjestu i bačeni u ponor u podnožju planine Vlašić u blizini Kneževa/Skender Vakufa.

Pomen na žrtve organizovao je Savez logoraša u BiH, a prigodnim govorima oblježeno je stradanje građana nesrpske nacionalnosti koji su na Korićane dovezeni iz prijedorske regije.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, podsjetio je da je zločin uspjelo da preživi12 žrtava, čija su svjedočanstva doprinijela da se istina sačuva, a da se zločinci privedu pravdi.

anadolija-koricanske stijene (2)Jedan od logoraša koji su preživjeli zločin je Sabahudin Garibović, predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banjaluka, koji je jedan od 22 žrtve koje pripadnici prijedorske policije nisu izveli na Korićane, već su ih odvezli autobusom do Travnika na razmjenu.

“Ovdje su ih pobili jer su mislili da nikad neće biti pronađeni. Ima još mnogo tijela koja nisu pronađena”, rekao je on.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, još se traga za osamdesetak žrtava zločina, a 11 počinilaca zločina osuđeno je na oko 200 godina zatvora.

anadolija-koricanske stijene (3)Kako prenosi Anadolija, Muharemu Elezoviću na Korićanskim stijenama ubijena su dvojica sinova, brat i bratov sin, stričevići i tečići. Kroz suze je ispričao kako je od dvojice sinova pronađena samo jedna vilica te da nije utvrđeno kojem sinu pripada.

“Dođemo ovdje, ja i žena sami. Dolazim od prvog dana ovdje, nije mi fino… Odvedeni su mi sinovi iz kuće u logor Keraterm, iz Keraterma u Trnopolje. Imali su 24 i 22 godine. Devetoro iz moje porodice je ovdje ubijeno, a niko nije sahranjen. Nisu nađene dvije kosti ni od jednog od njih”, kaže on.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, je rekao da je važno da se zna istina o ovom što se desilo na Korićanskim stijenama te da je to, po njegovom mišljenju, organizovani i sistematski zločin.

“Želim da pozovem sve one koji su snimali prebacivanje posmrtnih ostataka s ovog lokaliteta da kažu gdje se oni nalaze, oni danas ne mogu izaći na glasanje, ne mogu promijeniti brojno stanje stanovnika BiH, ali njihove porodice mogu imati unutrašnji mir da sahrane svoje najmilije”, rekao je Mešković.

Nezavisne novine
Foto – Nijaz Huremović/agencija Anadolija

koricanske stijene by nijaz (1) koricanske stijene by nijaz (2) koricanske stijene by nijaz (3) anadolija-koricanske stijene (4) anadolija-koricanske stijene (5) anadolija-koricanske stijene (6)