rtvpd-vrtic-kapacitetU Prijedoru unazad nekoliko godina potrebe za smještajem djece u vrtić daleko su veće od raspoloživih kapacitata vrtića ”Radost”. U ovoj predškolskoj ustanovi u novoj sezoni boraviće 450 prijedorskih mališana, koji će biti raspoređeni u 18 grupa, navodi direktor ove predškolske ustanove Dušanka Božić.

Ona dodaje da potrebe za proširenjem kapaciteta u Dječijem vrtiću ”Radost” kao i područnim vrtićima odavno postoje, a ove godine najveći porast upisa djece bio je u Omarskoj.

– U vrtiće djecu sve češće upisuju i nezaposleni roditelji shvatajući koliko znači njihovom djetetu boravak u predškolskoj ustanovi – kaže Božićeva i dodaje da je ove godine do završetka konkursa za upis u vrtić bilo prijavljeno 35 djece više nego što su u stanju bili primiti.

Mogućnosti za povećanjem broja djece u vrtiću više nema, kaže Božićeva dodajući da su oni već iskoristili pravo da broj djece u grupama povećaju za 20 procenata u slučaju potrebe na koje polaže osnivač.

Cijena boravka djece i dalje iznosi 150 KM na mjesečnom nivou čime se pokriva tek 40 odsto stvarnih troškova dok se preostali dio finansira iz gradskog budžeta što na godišnjem nivou iznosi 1,7 miliona maraka.

RTV Prijedor