rtrs-sljiva-rodPored mraza koji je potkozarske voćnjake zahvatio početkom proljeća, prijedorski proizvođači šljive bilježe rekordan rod.

Za ovogodišnji rod šljive prijedorski voćari kažu da je prvoklasnog kvaliteta. Posebno bogate prinose imaju u selu Srednja Lamovita, koje je prije nekoliko dana pogodilo olujno nevrijeme, ali na sreću, nije bilo drastičnih posljedica po prinose.

Šljiva je inače brend Potkozarja, a proizvodi, poput rakije šljivovice i domaćeg pekmeza, nadaleko su poznati. Zbog toga će u Prijedoru prvi put ove godine biti otvorena i manifestacija „Dani šljive“.

Voćar Savan Panić iz sela Srednja Lamovita kod Prijedora već sedam godina uzgaja šljive. Trenutno na zemljišnoj površini od hektara ima hiljadu pet stotina stabala nekoliko sorti. Kaže, sorta „čačanka rodna“ najbolje se pokazala na ovom području.

Zbog ekspozicije terena nije imao šteta od mraza, ali je njegov voćnjak prije nekoliko dana pogodilo olujno nevrijeme. Na sreću, šteta nije bila velika, pa očekuje oko 40 tona šljive.

Ovaj voćar kaže, najteži je plasman. Šljive prodaje trgovcima, a najveći dio otkupljuju prerađivači. Šljiva je brend Potkozarja, a nadaleko su čuveni proizvodi poput rakije šljivovice i domaćeg pekmeza.

Na području Prijedora na površini od 117 hektara zemljišta 220 proizvođača uzgaja šljivu. Prinosi su od 30 do 40 tona po hektaru, a Grad podstiče ovu proizvodnju.

Zbog rekordnog roda šljive u Prijedoru će od 16. do 23. avgusta prvi put biti organizovana manifestacija „Dani šljive“, na kojoj će se predstaviti 12 proizvođača u centru grada.

RTRS