don-potrosaci-trgovineUdruženje za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora predstavilo je rezultate istraživanja zadovoljstva potrošača uslugama u trgovačkim radnjama u Prijedoru.

Jedna od trgovačkih radnji koja je dobila pohvale velikog broja kupaca je “Nikić d.o.o.”. Vlasnik tog trgovačkog lanca trgovina, Sretko Nikić, ponosan je na ovo priznanje, a tvrdi da je recept za pridobijanje povjerenja kupaca jednostavan.

– Mi svojim radnicima uvijek govorimo da kupce usluže onako kako bi oni željeli da budu usluženi – otkriva Nikić.

Istraživanje o zadovoljstvu potrošača uslugama u trgovačkim radnjama Udruženja građana “DON” trajalo je tri mjeseca. U njemu je učestvovalo 1000 potrošača i od 10 do 15 radnji iz oblasti poljoprivrede, prehrane, higijene, bijele tehnike, obuće i odjeće.

Murisa Marić, izvršni direktor “DON-a” kaže da se nada kako će ova istraživanja postati redovna.

– Nadamo se da će ovo prerasti u tradiciju i da će biti satisfakcija trgovcima da postižu veće rezultate i budu odgovorniji prema potrošačima – rekla je Marićeva.

Prezentacija pomenutog istraživanja dio je Kampanje “Edukovan trgovac – zaštićen potrošač”, koju je podržalo i Ministarstvo trgovine i turizma Srpske. U resornom ministarstvu ističu da je najbitnije da potrošači znaju svoja prava i da prilikom kupovine obavezno uzimaju račun.

Dušanka Tegeltija, pomoćnik ministra za trgovinu u Ministarstvu trgovine i turizma RS kaže da svako ko ima račun u roku od osam dana može podnijeti prigovor.

– Ako nismo u pisanoj formi podnijeli prigovor trgovcu, mi se ne možemo žaliti – objasnila je ona.

Iz resornog ministarstva poručili su i da će u narednom periodu raditi na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača RS. Predstavnicima radnji koje su najbolje ocijenjene od strane kupaca dodijeljena su plakete “Potrošači i trgovci zajedno do istog cilja”.

ELTA TV 1